SA(N)JAM KNJIGE

Svoje najnovije knjige predstavljaju Šerbedžija, Mandić, Velikić, Zima...

Igor Mandić (lijevo) i Rade Šerbedžija (desno)
 CROPIX

U petak, 1. prosinca počinje i sljedećih deset dana u Puli traje ovogodišnji, a 23. po redu, Sa(n)jam knjige.

Sajam točno u podne otvara Igor Mandić, koji će predstaviti svoju novu knjigu “Predsmrtni dnevnik”. Mandić, ali i niz drugih autora i njihovih naslova, u Puli su dio glavne teme - “Intima”, o kojoj govore kroz priče o obiteljima, djetinjstvu i sudbini cijelih naroda ili, kako je u posljednje vrijeme ponovo čest slučaj, kroz osobne dnevničke zapise.

Među ostalima, govorit će i Zdravko Zima s “Dnevnikom jednog mitomana” i Rade Šerbedžija s knjigom “Poslije kiše”. Dolazi i Dragan Velikić s knjigom “Severni zid”.

Svoje knjige predstavit će i Jurica Pavičić, Ivica Prtenjača i Andrej Nikolaidis. Najavljen je i Ante Tomić koji će u Puli potpisivati svoje knjige. Intimnu, sasvim osobnu priču o borbi za život i povratku u vrhunski sport nakon teške prometne nesreće dijeli stolnotenisačica Sandra Paović u knjizi Željka Žutelije “Sandra Paović - rođena da pobjeđuje”.

Rumunjski gost

Gost sajma ove je godine, među ostalima, Varužan Vosganjan, rumunjski pisac armenskog podrijetla, autor “Knjige šapata” (prijevod Ana Brnardić Oproiu, Adrian Oproiu, Sandorf) u kojoj govori o genocidu nad Armencima i progonstvu, o šapatu onih koji su preživjeli.

Od stranih autora dolazi i austrijski pisac Christoph Ransmayr, makedonski Albanac Luan Starova (“Ervehe”, prijevod Željka Demnieva, Spomenka Demnieva; TimPress) Ruskinja Olga Slavnikova, čiji je roman “2017” u nas objavljen nedavno (prijevod Ivo Alebić, Sandorf). U originalu je objavljen prije nešto više od desetak godina, a govori o svijetu 2017., stotinu godina nakon Oktobarske revolucije, na pragu ekološke i ine katastrofe…

U programu pod nazivom “À propos” Sajam će se baviti francuskom i frankofonom književnošću, s osobitim naglaskom na postkolonijalistički diskurs, govoreći o Francuskoj viđenoj očima Afrike i autora koji spajaju ta dva prostora. Selektorica ovog programa je prevoditeljica Nataša Medved.

Među gostima je francuski autor Sylvain Prudhomme koji se bavi suvremenim afričkim temama (roman “Veliki”, prijevod Ursula Burger, Vuković & Runjić); Gauz, novinar i pisac koji živi između Obale Bjelokosti i Francuske, predstavit će knjigu “Čovjek - stup”.

Hercegovina čita

Mladi francuski autor Adrien Bosc promovirat će svoj ambiciozni debitantski roman “Konstelacija”, nagrađen Velikom nagradom Francuske akademije. U programu “Novi ženski glasovi” na Sa(n)jam knjige bit će predstavljene dvije zanimljive autorice čija djela još nisu prevođena na hrvatski, Kaouther Adimi, podrijetlom iz Alžira, te Maryam Madjidi, podrijetlom iz Irana.

Prvi put će u Hrvatskoj biti predstavljena knjiga Radivoja Cvetićanina “Konstatinović. Hronika” koja u široj regiji ima status izdavačkog pothvata godine, u njoj Radivoj Cvetićanin na 815 stranica i uz oko 100 fotografija, dokumenata i ilustracija govori o životu i djelu Radomira Konstatinovića, autora kultne knjige “Filosofija palanke”.

Program nazvan “Hercegovina čita”, čiji je selektor novinar i pisac Emir Imamović Pirke, posvećen je suvremenoj hercegovačkoj kulturno-književnoj sceni. Među hercegovačkim autorima na pulskom će Sajmu biti pjesnici Almin Kaplan sa svojom “Mostarskom zbirkom”, Marko Tomaš (“Regata papirnatih brodova”) te Elvedin Nezirović (roman “Boja zemlje”).

Veliki popusti

O Hercegovini djetinjstva govorit će umjetnici hercegovačkog podrijetla Bobo Jelčić, Goran Bogdan i Sergej Trifunović, te pisac Elvedin Nezirović.

Na Sa(n)jam dolazi oko 250 izdavača, najveća brojka u posljednjih deset godina. Najavljeni su veliki popusti, od 10 do 70 posto. Dolaze i nakladnici iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Slovenije.

U prodaji će ovogodišnji fokus bit će na znanstvenoj knjizi, sajam u suradnji s Grupacijom nakladnika stručne i znanstvene literature donosi iscrpan prikaz znanstvenog i stručnog izdavaštva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:04