ROMAN SIMIĆ

‘Svojom prvom knjigom okrenuo sam leđa ratu i pisao o ljubavi i roditeljstvu‘

Roman Simić

 Boris Kovacev/Cropix
O svom će iskustvu pisanja prvijenca govoriti u programu ‘Šestoro o prvima: kako su nastajala književna djela hrvatskih pisaca‘

"Okrenuo sam leđa svemu što se događalo oko mene i pokušao stvoriti neki drugi svijet kroz pisanje o ljubavi, svijetu i roditeljstvu", prisjeća se pisac Roman Simić svoje prve knjige kratkih priča "Mjesto na kojem ćemo provesti noć" (objavljena 2000.), koja je nastala za vrijeme Domovinskog rata. O svom će iskustvu stvaranja prvijenca govoriti u četvrtak 14. travnja u sklopu programa "Šestoro o prvima: kako su nastajala književna djela hrvatskih pisaca". Sa Simićem će razgovarati njegovi kolege Nora Verde i Igor Rajki, a razgovor se može pratiti putem Zooma ili Facebook livea u 18.30 sati.

Većina tadašnje proze bila je o ratnim zbivanjima, a Simić je kaže, odlučio napisati knjigu koja "ratu okreće leđa". Kritičari su je pozitivno ocjenjivali, iako je nekima smetalo što je zanemario ratna zbivanja - ono što ga je okruživalo. Pisac objašnjava da, međutim, "ne postoji neka tema o kojoj se mora pisati jer je pisanje prostor igre i slobode". Bez obzira na to što je bio, dodaje, neiskusan pisac s dozom straha kako će knjiga biti prihvaćena, nakon više od dvadeset godina na nju gleda s ponosom.

"U njoj vidim starog sebe jer me podsjeća na stvari koji su me zanimale i definirale kao pisca i čovjeka", zaključuje Simić.

image

Roman Simić

Boris Kovacev/Cropix
image

Roman Simić

Boris Kovacev/Cropix

Roman Simić rođen je 1972. godine u Zadru, a u Zagrebu je diplomirao na Filozofskom fakultetu gdje je završio studij komparativne književnosti i španjolskog jezika. Urednik je književnog časopisa Relations i osnivač Festivala europske kratke priče. Jedan je od najpoznatijih pisaca proze devedesetih godina prošlog stoljeća, a priče su mu prevođene na desetak jezika. Svoju je karijeru započeo kao pjesnik, a prva mu je knjiga poezije bila "U trenutku kao u divljini" (1996.). Osim te knjige i proznog prvijenca objavio je i knjige priča "U što se zaljubljujemo" (2005., nagrada Jutarnjeg lista za najbolju domaću proznu knjigu) i "Nahrani me" (2012.) te roman za mlade "Iva, do Mjeseca i natrag" (2021.). Od 2015., u suautorstvu s Manuelom Šumbercem, objavio je pet slikovnica ("Baba Jaga i div Zaborav", "Jura i kuckalo protiv dosade", "Jura i gospođica Zavissst", "Jura i upute za odrastanje" te "Jura i raketa za tužne misli"), od koje su neke nagrađivane nagradom Grigor Vitez i Ovca u kutiji, te jednu u suradnji s ilustratoricom Andreom Petrlik Huseinović. (Lara Anić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 13:33