DRAGULJ IZ KNJIŽNICE

TAJNA PAPIRUSA IZ MANCHESTERA Otkriven najstariji tekst koji spominje Posljednju večeru

Riječ je o zavjetnom zapisu koji potvrđuje da je na prijelazu iz 6. u 7. stoljeće tekst Biblije bio dobro poznat i običnim ljudima

Pretražujući zbirku papirusa u biblioteci Johna Rylandsa u britanskom gradu Manchesteru, dr. Roberta Mazza naišla je na neočekivano, ali izuzetno važno otkriće.

Na jednom fragmentu papirusa pronašla je tekst koji je, prema njezinim istraživanjima, najstariji original u kojemu se spominje Posljednja večera iz Novog zavjeta i mana iz Starog zavjeta.

Zapis na poleđini računa

Posebno je zanimljivo da je zapravo riječ o zavjetnom zapisu, hamajliji, koji nam potvrđuje da je tekst Biblije već tada - a fragment je datiran između 574. i 660. godine - bio dobro poznat običnim ljudima koji su ga koristili kako bi pisali tekstove koji su za cilj imali čuvati ih raznih nedaća. Zapis je napisan na poleđini računa za plaćanje poreza na žito.

Kako ističe dr. Mazza, vlasnik (ili vlasnica) računa otkinuo je dio papirusa te napisao svoj zavjet, a potom je papirus lijepo četvrtasto složio i stavio ga u privjesak. Budući da je papirus podrijetlom iz Egipta, dr. Mazza napominje kako je to još jedna potvrda da su kršćani bili preuzeli inače egipatski običaj da se u privjescima nose zapisi religijske tematike koji su trebali jamčiti nositelju dodatnu sigurnost koju bi mu pružala božanstva na koja se referirao.

Posljednja večera - slavna slika Leonarda Da Vincija

- Ovaj papirus je prva potvrda da bi se na zavjetnim listićima spominjala upravo Posljednja večera i mana - izjavila je dr. Mazza za BBC.

Tekst pisan iz glave

Istraživačica navodi i da je riječ o osobi koja je dijelove Biblije očito znala napamet budući da je tekst pun pogrešaka, dakle pisan po sjećanju, a ne prepisan iz originala - što, pak, navodi na zaključak da je riječ o osobi koja nije posjedovala svećeničko obrazovanje.

Prema podacima s računa može se, pak, zaključiti da ovaj komad papirusa potječe iz sela Tertembuthisa u pokrajini grada Hermoupolisa koji je danas poznat kao el-Ashmunein u Egiptu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 01:36