DEČKO, DAMA, KRALJ...

TAJNI SPIS MI5 OTKRIVA TKO JE BIO SLAVNI ŠPIJUN Bivši Le Carreov šef mrzio je lik Smileya

Veći dio 2. svjetskog rata proveo je pretvarajući se da je njemački agent u Velikoj Britaniji, a nakon toga ubacivao se među britanske simpatizere komunista, te je šezdesetih radio protiv irskih republikanaca

Najslavniji tajni agent, pored Jamesa Bonda, lik je samozatajnog britanskog obavještajca Georgea Smileyja iz špijunskih romana Johna Le Carrea. Kako je poznato, autor knjiga 'Dečko, Dama, Kralj, Špijun' i 'Smileyevi ljudi', radio je za MI5 i glavni lik svojih romana utemeljio je na stvarnoj osobi. No, tek je sada otkriven stvarni identitet "šutljivog špijuna", kada je prošlog tjedna britanska tajna služba sukladno zakonskoj obavezi poslala donedavno strogo povjerljive dokumente u nacionalni arhiv.

Tajanstveni 'Jack King' ('Kralj') veći dio 2. svjetskog rata proveo je pretvarajući se da je njemački agent u Velikoj Britaniji, gdje je otkrivao brojne simpatizere nacista koji su bili spremni otkrivati tajne neprijatelju. Dakako, mnogi su bili jednostavno psihički neuravnotežene osobe, ali je među njima bilo i onih koji su imali pristup vojnim i industrijskim tajnama, koje su bili spremni isporučiti Hitlerovoj Njemačkoj.

'Jack King' je u sklopu svojih aktivnosti kao agent Gestapa upadao u britanske tvornice od strateškog značaja i podmetao lažan eksploziv, iskušavajući sustav sigurnosti. Tako je u prosincu 1943. potpuno neometan tokom noći ušao u tvornicu Gravesend u Kentu koja je izrađivala cjevovod za dostavu goriva do sjevera Francuske, postavio eksploziv i udaljio se. 'Eksploziv' je bio bezopasan, ali posljedice za vlasnike tvornice nisu bile.

Gary Oldman u ulozi Georgea Smileyja

Pravo ime 'Kralja' bilo je John Bingham i radio je za MI5 četrdeset godina. Nakon rata ubacivao se među britanske simpatizere komunista, a šezdesetih je Bingham, baštinik loze lordova Clanmorrisa, radio protiv irskih republikanaca.

Pisac John Le Carre, pravim imenom David Cornwell, upoznao je Binghama kada je s poznavanjem jezika i diplomomom Oxforda unovačen u MI5, gdje ga je Bingham visoko cijenio. Mladi obavještajac je sa svojom suprugom redovito posjećivao Bighamove u njihovom domu. Bingham je, prema svjedočenju njegove supruge, volio mladića čiji je smisao za humor nalikovao oštrom humoru 'stare garde'.

John Le Carre snimljen 1980. (foto: Getty)

No, ljubav je pukla nakon što je David Cornwell pod pseudonimom Le Carre, još uvijek zaposlenik tajne službe, 1961. godine objavio svoju prvu knjigu u kojoj se pojavljuje lik Smileyja. Osim što je objavu knjige doživio kao nelojalni čin, starom Binhgamu (koji je i sam napisao niz krimića!) nije se uopće svidio lik Smileyja, ali ni prikaz britanske obavještajne službe kao zastarjele organizacije.

No, sličnost Binghama i Smileyja najbolje ilustrira anegdota iz vremena kada je Alec Guinness glumio Smileyja u filmskoj verziji sedamdesetih godina. Naime, kada je objavljena Guinnessova fotografija iz filma, Binghamova bivša tajnica nazvala ga je i rekla mu da ga je upravo vidjela na naslovnici magazina.

Ipak, Jack Bingham je nastavio održavati odnos sa svojim bivšim miljenikom, o čemu svjedoči pismo iz 1979. godine, u kojem iznosi razmišljanja o svojoj karijeri, ali i samoj obavještajnoj zajednici kojoj je vjerno služio cijelog života. "Mislim da nismo radili loše u Britaniji, ako se uzme u obzir koliko je doista malo upadanja u privatan život i slobode šire populacije", napisao je Bingham, koji je umro u kolovozu 1988.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:38