Novi problemi za Savianija

Talijanska premijerka tuži autora knjige ‘Gomorrah‘ za klevetu. Nazvao ju je ‘gadurom‘. Pisac već živi pod policijskom pratnjom

Roberto Saviano (Mostra, Venecija) i Giorgia Meloni tijekom primanja

 Andreas Solaro/Afp
‘Ako me osude odgovarat ću za svoje riječi, no nikad neću žaliti što sam izgubio svoj mir, a možda i mnoge čitatelje braneći one koje se ne čuje‘

Talijanskom piscu i novinaru Robertu Savianu, autoru knjige "Gomorrah", sudit će se pošto je novu talijansku premijerku Giorgiu Meloni nazvao "gadurom" nakon što je izjavila da bi brodove nevladinih organizacija koji su pokušali spasiti izbjeglice trebalo potopiti, piše The Guardian.

Meloni, vođa stranke Braća Italije koja je, nastavlja The Guardian, rekla da bi Rim trebao "deportirati migrante i potopiti brodove koji su ih spasili" tužila je Saviana za klevetu a sudac je prošle godine odlučio da se piscu treba suditi.

Saviano već živi pod policijskom pratnjom te se skriva otkad je 2006. godine primio prijetnje po objavi knjige "Gomorrah", a sada mu prijeti i do tri godine zatvora.

Reakcija Giorgie Meloni uslijedila je nakon što je Saviano 2020. godine na političkom televizijskom programu Piazzapulita, kada su ga zamolili za komentar o smrti šestomjesečne bebe iz Gvineje uslijed brodoloma u središnjem Mediteranu, izjavio: "Samo želim reći Meloni i Salviniju, gadovi! Kako ste mogli?".

Spomenuti Matteo Salvini, vođa desno orijentirane Lege, je pak kao ministar vanjskih poslova donio dekret kojim se nameće kazna visoka i do 50. 000 eura za spasilačke brodove nevladinih organizacija koji ljude dovode u Italiju.

"Dojadilo mi je svjedočiti Savianovu odvratnom profitiranju", rekla je Meloni poslije Savianova gostovanja u navedenoj emisiji.

"Je li normalno da je tom serijskom mrzitelju dopušteno da blati, bez prava na odgovor, ljude koji nisu prisutni u emisiji? Već sam zamolila svoje odvjetnike da pokrenu zakonske radnje protiv njega", rekla je Meloni.

"Ako me osude odgovarat ću za svoje riječi, no nikad neću žaliti što sam izgubio svoj mir, a možda i mnoge čitatelje braneći one koje se ne čuje", rekao je Saviano svojedobno za The Guardian.

Brojni pisci i književna udruženja izrazila su potporu Savianu. Burhan Sönmez, predsjednik organizacije Pen International u otvorenom je pismu pozvao Meloni da odustane od tužbe protiv Saviana te da učini sve u svojoj moći kako bi poduprla istraživačko novinarstvo i neovisne medije.

"Kao premjerka Italije, ustrajanje u slučaju protiv njega poslalo bi zastrašujuću poruku svim novinarima i piscima u zemlji, koji se možda više ne bi usudili progovarati iz straha od odmazde", dodao je.

"Saviano nije sam. Mi stojimo uz njega i nastavit ćemo sa svojom kampanjom dok se sve optužbe za difamaciju ne povuku te ne podrži njegovo pravo na mirno izražavanje vlastitih stavova", zaključuje Sönmez.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:02