KNJIŽEVNI SAJAM

"Tjedan dobre knjige" od travnja i u Hrvatskoj

 Darko Tomaš/Globus

ZAGREB - Od iduće godine Hrvatska će biti bogatija za još jedan književni sajam. U travnju počinje Tjedan dobre knjige, projekt nastao na inicijativu Zajednice za zaštitu prava nakladnika ZANA, osmišljen po uzoru na nizozemski Boekenweek.

Osnovni cilj Tjedna dobre knjige jest promicanje kulture čitanja u Hrvatskoj putem promjene percepcije knjige i isticanja raznolikosti dostupnih izdanja.

Tjedan dobre knjige želi pokazati da postoje dostupna izdanja za svaki ukus, svaku dob, svaki interes.

- Uzor nam je bio nizozemski Boekenweek, jedna od najdugovječnijih i najuspješnijih manifestacija koja ove godine slavi 75. obljetnicu, kaže Zdenka Gold, jedna od autorica projekta, producentica s velikim iskustvom u kulturnom menadžmentu.

Tjedan dobre knjige sastoji se od tri važna dijela: prvi dio je poklon-knjiga, ekskluzivno izdanje koje će se moći nabaviti samo tijekom trajanja Tjedna dobre knjige. U poklon-knjizi naći će se priče desetak hrvatskih pisaca koji pišu isključivo za Tjedan dobre knjige. Poklon-knjigu neće biti moguće kupiti - ona će se dobivati uz kupljene knjige u knjižarama koje sudjeluju u projektu. Drugi dio projekta obuhvaća Kaleidoskop, niz događanja namijenjenih široj publici i čitateljstvu tijekom Tjedna dobre knjige. Treći dio je tema, svojevrsna misao vodilja tjedna. Tema se mijenja svake godine, a ove godine tema je putovanje.

Mnogo je razloga zašto smo za temu prvog Tjedna dobre knjige odabrali putovanje. Prvenstveni je razlog dinamično i uzbudljivo vrijeme u kojem živimo, kaže Vlatka Jeh.

- Svijet se mijenja na svaki mogući način: ekonomski, gospodarski, energetski, društveno, politički… Dolazi nam doba vodenjaka ili, ako smo manje hipijevski nastrojeni, živimo u vremenu koje se pomalo uspoređuje s industrijskom revolucijom. Drugim riječima, čovječanstvo je na svojem putovanju do sljedećeg velikog otkrića“, pojašnjavaju autorice.

Od ovog se tjedna sve aktualnosti oko Tjedna dobre knjige mogu pronaći i na službenoj web-stranici www.tjedandobreknjige.com.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 13:26