NOBELOVA NAGRADA

Tko će dobiti najprestižniju književnu nagradu? Kladionice daju najviše šansi Murakamiju i Atwood

Švedska akademija u Stockholmu
 Fredrik Sandberg/AFP
Najvjerojatnije će ići na sigurno i nagradu dodijeliti ženskoj autorici koja nije iz Europe

Ako je vjerovati pisanju britanskog The Guardiana, ove bi godine žiri Nobelove nagrade za književnost mogao igrati na sigurne karte nakon godina obilježenih polemikama i skandalima. Dobitnik ovogodišnje najprestižnije literarne nagrade na svijetu u iznosu od 10 milijuna švedskih kruna bit će proglašen danas popodne, a kao mogući laureati spominju se već poznata imena koja se učestalo iz godine u godinu pojavljuju na kladionicama.

Među njima su Jamaica Kincaid, Anne Carson, Maryse Condé, Ljudmila Ulicka, Haruki Murakami, Margaret Atwood i Ngũgĩ wa Thiong'o. Među dosadašnjim pobjednicima 15 su bile žene, posljednja Olga Tokarczuk kojoj je Nobel dodijeljen prošle godine. Skandal s Nobelom dogodio se u studenom 2017. godine, kada se Švedska akademija, koja odabire pobjednika, morala suočiti s teškim optužbama. Za silovanje je naime kasnije osuđen na dvije godine zatvora Jean-Claude Arnault, suprug članice akademije Katarine Frostenson.

Ona je ubrzo napustila Akademiju nakon što je utvrđeno da je njezin suprug bio i izvor curenja imena sedmero prijašnjih pobjednika, među kojima su Bob Dylan i Harold Pinter. Zbog tog skandala 2018. godine prvi put nakon Drugog svjetskog rata Nobelova nagrada za književnost nije dodijeljena, odnosno bila je odgođena. No ni iduće godine polemike nisu zaobišle dodjelu. Nobel austrijskom književniku Peteru Handkeu koji je davao potporu velikosrpskoj politici Slobodana Miloševića devedesetih godina izazvao je buru žestokih kritika.

Zbog svega toga u Švedskoj vjeruju da će Akademija ove godine učiniti sve da popravi svoj poprilično narušeni imidž. Björn Wiman, urednik kulture u švedskom listu Dagens Nyheter, izjavio je da će se najvjerojatnije ići na sigurno i da će se prema njegovom mišljenju nagrada dodijeliti ženskoj autorici koja nije iz Europe i koja je, u političkom i ideološkom smislu, suprotnost Handkeu. Njegova je favoritkinja antiguansko-američka spisateljica Jamaica Kincaid.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:07