ŽIVOT NA SJEVERU

TOMMI KINNUNEN POČETKOM TJEDNA STIŽE U ZAGREB Njegov prvi roman samo u Finskoj prodan u 150000 primjeraka, napravili su od njega i operu

Tommi Kinnunen
 

Na dalekom sjeveru Finske, u surovoj hladnoći i teškim životnim prilikama, na križanju četiriju cesta smjestili su se jedna kuća i njezini stanari čiji se životi, poput cesta samih, ukrštavaju i neminovno susreću. Kroz gotovo stotinu godina, a sve u istoj kući, pratimo živote Marie, njezine kćeri Lahje, Lahjinog supruga Onnija te njihove snahe Kaarine. Svi su na neki način drukčiji i odskaču iz zajednice – Maria je samohrana majka i primalja koja pati za priznanjem i poštovanjem, Lahja ima izvanvanbračnu kćer i muža koji je sve otuđeniji, Onni živi za kratke i zabranjene bljeskove drugog života kojeg potajno vodi, a Kaarina stremi privatnosti i oslobođenju od svekrvinih okova. Nikome od njih život nije lak, i svi se bore s predrasudama okoline, vjerskim fundamentalizmom, nedostatkom komunikacije i samoćom.

Na križanju četiriju cesta intenzivna je i snažna priča o životu ljudi triju generacija u finskoj zajednici, koji su na neki način prepušteni na milost i nemilost surovoj prirodi i rigidnoj društvenoj kontroli.

“Kinnunenov opis kuće tijekom vremena osobito je lijep. Prvotno je kuća bila ponos vlasnika, a postupno postaje neka vrsta zatvora – simbol opresivnog, skučenog svijeta iz kojega stanovnici žele pobjeći”, konstatirao je žiri za nagradu Europese Literatuurprijs.

Tommi Kinnunen (1973., Kuusamo) finski je autor triju romana koje je kritika nagradila hvalospjevima, a čitatelji s oko 150.000 prodanih primjeraka u Finskoj i prijevodima na dvadesetak jezika. Prvijenac Na križanju četiriju cesta iz 2014. vinuo ga je visoko na književnu scenu.

Osim što je bio jedan od najprodavanijih nežanrovskih romana u Finskoj te godine, priskrbio mu je i nagrade „Thank You for the Book“ (2015.), nagradu „The Grand Finnish Journalism Prize“ za najbolju knjigu 2014. (2015.) te Young Aleksis (2015.). Bio je u užem izboru za nizozemsku nagradu „Europese Literatuurprijs“ (2016.), za „Finlandia Fiction Award“ (2014.) te za nagradu za najbolji debitantski roman godine (2014.).

I za svoj drugi roman Lopotti (2016.) bio je u užem izboru za nagradu „Finlandia“, najvažniju finsku nagradu za prozu, te je prodan u 50.000 primjeraka. Njegov posljednji roman Pintti (2018.) prodao se u 15.000 primjeraka u prvom tjednu nakon objavljivanja. Kinnunen osim romana piše i drame i kabaree, a roman Na križanju četiriju cesta adaptiran je za kazališnu predstavu i za operu te i u tim oblicima požeo brojne pohvale.

Promocija ovog romana održat će se 1. travnja u 19 sati u Vinyl baru. Na tribini "Autor vs. autor" 2. travnja u 19 sati u Booksi suočit će se Tommi Kinnunen i njegov hrvatski kolega Marko Gregur.

Kinnunen dolazi u sklopu književnog programa „Europa iznutra i izvana“ nakladničke kuće Hena com s ciljem promicanja kvalitetne suvremene europske književnosti. Deset romana koji se objavljuju u sklopu ovog programa povezani su zajedničkom temom otuđenja u različitim formama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:49