KATALONSKI PISAC U ZAGREBU

TONI SALA 'Književnici ne tragaju za istinom, oni stvaraju novu realnost'

ZAGREB - Roman katalonskoga književnika Tonija Sale "Dječaci", objavljen u okviru projekta "Europa iznutra i izvana" nakladnika Hena com, predstavljen je u utorak navečer u Zagrebu, u nazočnosti autora.

Urednica knjige Marina Negotić podsjetila je na fabulu romana čija radnja počinje nakon automobilske nesreće u kojoj pogibaju dvojica braće u mjestu Vidreresu u Kataloniji.

Svi stanovnici, napomenula je, ostaju u šoku i tuzi. Spletom okolnosti u doticaj dolazi četvero naizgled nespojivih likova – samozatajni bankar Ernest, neotesani kamiondžija Miqui, djevojka jednog od poginulih mladića, Iona te Nil, posrnuli umjetnik koji se vratio u rodni kraj, naglasila je dodavši, kako autor iz četiriju perspektiva plete priču o krivnji, strahu i bijesu.

Sala, ocijenila je, majstorski dočarava na kakve su ljudi sve strahote spremni ne bi li barem malo ublažili osjećaje samoće i nepripadanja.

Naglasila je kako roman smješten u moderno vrijeme obojeno tjeskobom, otuđenjem, nasiljem i nesigurnošću, ponajprije progovara o identitetu.

Iako je stilski dinamičan i brz, roman je, rekla je Negotić, istovremeno prepun meditacija o suvremenim pitanjima koja se dotiču španjolske gospodarske krize, društvenih mreža, pa čak i katalonske autonomije.

Ocijenjeno je da Sala, ispitujući granice ljubavi, mržnje i otuđenja, prelijepim jezičnim konstrukcijama govori o univerzalnom duhu vremena i bijegu od onoga što nazivamo svakodnevicom.

Autor Toni Sala odgovarao je na pitanja kritičara Srđana Sandića, a razgovor s katalonskoga prevodio je Zoran Miočinović.

Na upit o katalonskom jeziku autor je odgovorio kako je on u vrijeme diktature bio zabranjen pa se zato nije razvijao. Još je na početku 20. stoljeća, napomenuo je, katalonski bio jezik bez nadgradnje.

Sala smatra kako književnici ne tragaju za istinom. Oni nisu detektivi, rekao je dodavši kako je bitno da ono što pišu bude vjerodostojno. Književnici stvaraju novu realnost, istaknuo je.

Toni Sala (1969.) je autor koji se etablirao brojnim romanima raznorodnih tema kao jedan od najcjenjenijih suvremenih katalonskih književnika. Autor je više djela, među kojima i djela "Entomologia" (1997.) za koje je osvojio prestižnu nagradu "Documenta". Svjetska ga je javnost upoznala s romanom "Dječaci" koji je preveden na brojne jezike, a englesko izdanje donijelo mu je veliki interes anglofonog čitateljstva i kritike. Za taj je roman dobio 2014. nagradu "Premio de la Crítica de narrativa catalana". Dodijeljeno mu je najveće katalonsko književno priznanje - Nacionalna nagrada za književnost, a dobio je i 2004. nagradu Premio Sant Joan de narrativa de literatura catalana za roman Rodalies.

Roman "Dječaci" s katalonskog je na hrvatski preveo Nikola Vuletić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 09:47