PREDSTAVLJENA KNJIGA

TVORNICA GLAZBE: PRIČE IZ DUBRAVE 'Škarica ovom knjigom postavio zahtjev da hrvatska pop kultura dobije muzej'

Siniša Škarica
 Boris Kovačev / HANZA MEDIA
 

ZAGREB - Predstavljanjem knjige "Tvornica glazbe: Priče iz Dubrave", koja prati nastajanje i tijek rada najbogatije arhive glazbe ovih prostora - diskografsku kuću Croatia Recordsa ili nekadašnji Jugoton, obilježena je i 70. obljetnica te najznačajnije hrvatske glazbene kuće.

Na preko 400 stranica uvrštena su sjećanja o začetku rocka na ovim prostorima, ali i prikazana kultna izdanja ploča i singlica, festivala i sl., rečeno je u ponedjeljak na predstavljanju knjige.

Autor "Tvornice glazbe", dugogodišnji urednik u Jugotonu i Croatia Recordsu Siniša Škarica, sabrao je bilješke i eseje prikupljane od 1947. do 1969. godine kako bi stvorio svojevrsnu čitanku hrvatske i ex-yu diskografije. Škarica je pojasnio da nije želio napraviti enciklopediju, za što je potreban duži i timski rad, nego mu je bila želja napraviti popularno štivo koje se čita i slijedi kronološki.

"Priče iz Dubrave se nastavljaju jedna na drugu. Cilj mi je bio da se knjiga čita, jer sam i sam često o glazbi otkrivao čitajući o njoj. Nekada je bolje čitati o glazbi nego je slušati, rekao sam pomalo zločesto ranije, no to je zahvala i posveta ljudima koji pišu o glazbi", kazao je Škarica.

Urednica knjige Sanja Bachrach-Krištofić ističe da je autor u svoje eseje tokom godina već ranije uvrstio brojne izvođače, a na taj se način dobio uvid u tekstualni, glazbeni i grafički materijal za knjigu. Upozorila je da u hrvatskom društvu pop-rock kultura, nažalost, nema veliko značenje te naglasila važnost ovoga djela da se takav odnos promijeni.

Podsjećajući na dugu povijest diskografske kuće Croatia Records, glazbeni kritičar Aleksandar Dragaš je napomenuo da se kroz knjigu provlači dobar dio diskografije i povijesti popularne glazbe, prvih dvadesetak godina postojanja Jugotona, ali i neka velika, nažalost, zaboravljena lica.

"Kako je Sanja Bachrach-Krištofić rekla, kulturološki je zapostavljena i zanemarena pop-rock glazba. Malo tko joj pridaje značaj kakvo bi trebala imati, a ona je zapravo jedan od stupova kulture", kazao je Dragaš.

Zagreb, 091017.
Promocija knjige 'Tvornica glazbe - price iz Dubrave' Sinise Skarice u sjedistu Croatia Recordsa povodom 70. obljetnice Croatia Recordsa.
Na fotografiji: direktor Croatia Recordsa Zelimir Babogredac, urednica izdanja Sanja Bachrach Kristofic, autor knjige Sinisa Skarica, glazbeni kriticar Aleksandar Dragas i novinar Zeljko Ivanjek.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / HANZA MEDIA
direktor Croatia Recordsa Želimir Babogredac, urednica izdanja Sanja Bachrach Kristofić, autor knjige Siniša Škarica, glazbeni kritičar Aleksandar Dragaš i novinar Željko Ivanjek

Novinar Jutarnjeg lista Željko Ivanjek kaže kako je Škarica ovom knjigom postavio zahtjev da hrvatska pop kultura dobije neki muzej ili instituciju "koja bi pratila i brinula što se u toj kulturi zbiva". Pojasnio je da je knjigu nazvao i 'zlatna knjiga popularne kulture' što je "korektno uvažavanje djela koje bilježi cjelinu života, bile to tužne ili vesele priče".

Direktor Croatia Recordsa Želimir Babogredac dodaje da je knjiga izdana u kolovozu i naišla na veliko zanimanje ne samo u Hrvatskoj nego i šire. "A ovo je samo početak", rekao je. Prva knjiga Tvornica glazbe: Priče iz Dubrave (1947. – 1969.) objavljena je u nakladi Croatia Recordsa, a očekuju se još dva dijela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. listopad 2021 21:22