Odlazak pjesnika

U 102. godini preminuo je Lawrence Ferlinghetti. Bio je posljednja poveznica s Beat generacijom

Lawrence Ferlinghetti
 Bruno Marzi/Mega/The Mega Agency/Profimedia
Jedan od najpoznatijih američkih pjesnika, bio je i vlasnik kultne knjižare u San Franciscu

Lawrence Ferlinghetti, američki pjesnik, posljednji koji je bio poveznica s Beat generacijom, umro je u 102. godini. Napisao je više od trideset zbirki pjesama, među njima je i “A Coney Island of the Mind”, jedna od najpoznatijih američkih poetskih zbirki, prodana u više milijuna primjeraka.

Poznata Ferlingehettijeva knjižara, City Lights, kultno mjesto u San Franciscu koje je otvorio početkom 1950-ih, bila je središte okupljanja Beatsa. Njegova nakladnička kuća City Lights prva je tiskala knjige poezije tog kruga autora, okupljenog oko antikonformističkog umjetničkog pokreta nastaloga u kasnim četrdesetim, ranim pedesetim godinama prošloga stoljeća u New Yorku, potom u San Franciscu čiji su najpoznatiji članovi bili Jack Kerouac, William S. Burroughs, Lucien Carr, John Clellon Holmes i Neal Cassidy.

Ferlinghetti je 1956. bio i na sudu, optužen za opscenost, nakon što je njegova izdavačka kuća City Lights Booksellers & Publishers objavila pjesničku zbirku Allena Ginsberga "Urlik i druge pjesme".

U San Franciscu su na njegov stoti rođendan, prije dvije godine, 24. ožujka, proglasili i dan Lawrencea Ferlinghettija.

Kod nas ga je prevodio Vojo Šindolić („Krajolici živih i mrtvih: izabrane pjesme”), koji je s Ferlinghettijem bio i blizak prijatelj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:03