IN MEMORIAM

U 89. godini preminuo ugledni sociolog religije i nacionalnih identiteta Nikola Dugandžija

Sociolog Nikola Dugandžija, autor brojnih knjiga o sociologiji religije i nacionalnih te vjerskih identiteta

 Durieux
Nikola Dugandžija bio je jedan od prvih kod nas koji je istraživao manjinske vjerske zajednice, kao i agnostike i ateiste

U Zagrebu je u 89. godini preminuo sociolog Nikola Dugandžija, dugogodišnji istraživač na Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu te autor niza knjiga i znanstvenih radova iz područja sociologije i demografije, od kojih se dobar dio bavi religijskim, etničkim i nacionalnim identitetima, te je bio jedan od prvih koji je istraživao manjinske vjerske zajednice, kao i agnostike i ateiste. Kao profesora u požeškoj Gimnaziji generacije njegovih učenika pamte ga kao omiljenog i karizmatičnog nastavnika.

Nikola Dugandžija rođen je 1933. u Požegi. Kao učenik, navodi portal Požeški vodič, istakao se sportskim aktivnostima postavši prvak u atletskim disciplinama. Diplomirao je povijest na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (1959), te doktorirao na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu (1979). Od 1977. do umirovljenja radio je u Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu.

Knjige: "Religija i nacija na području zagrebačke regije" (1985.), "Kriza i religija" (1989.), "Božja djeca: religioznost u malim vjerskim zajednicama" (1990.), "Starost i religija" (1991.), "Ateizam" (1994), "Etnonacionalni sindrom" (2004.), "Od nacije do reakcije: Nacionalne manjine i nacionalni agnostici" (2006.) te "Nacionalna zbilja i njezini prividi" (2010.).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:18