HIT SERIJAL IDE DALJE BEZ LARSSONA

U ČETVRTAK STIŽE NOVI NASTAVAK MILLENIUMA Hakerica Lisbeth Salander i beskompromisni novinar Mikael Blomkvist opet u akciji

Švedski pisac i novinar David Lagercrantz napisao je novi nastavak Milleniuma - 'Čovjek koji je lovio vlastitu sjenu'
 Getty Images
 

Jedan od najpopularnijih krimi-serijala svih vremena ovih dana dobiva novi nastavak, peti dio Milleniuma zove se “Čovjek koji je lovio vlastitu sjenu”, u Hrvatskoj u izdanju Frakture i prijevodu Danila Brozovića izlazi 7. rujna, na isti dan kad će, osim u Švedskoj, biti objavljen u još 25 zemalja.

U nas će se do 14. rujna moći kupiti jedino narudžbom na Frakturinoj web stranici, tjedan iza toga u knjižarama Hoću knjigu, a nakon toga u i svim drugim knjižarama.

Probuđene uspomene

U početku petog nastavka Salander u ženskom zatvoru služi dvomjesečnu kaznu, jer je spašavajući dječaka od pogibelji, odbila reći bilo što u svoju obranu, na umu su joj tad bile – puno važnije stvari. Iako je zatvor daleko, Blomkvist je obilazi svaki dan. Tragovi koje otkriva izgledaju mu kao jako dobra reportaža za Millennium dok bi za Salander oni mogli otključati duboko skrivene tajne s kojima se mora suočiti.

Salander pokušava ne upadati u sukobe sa zatvorenicima, ali će se i sukobiti kad je potrebno zaštititi slabije, ne gledajući na cijenu koju plaća. Pritom je probuđene uspomene tjeraju tragati za istinom što se krije iza jedne slike iz djetinjstva – žene s plamenim znakom na vratu koji izgleda kao da ga je ostavio zmaj. U najavi romana stoji da će u novom nastavku nepobjediva hakerica Lisbeth Salander i beskompromisni novinar Mikael Blomkvist “rasvijetliti sjene iz prošlosti koje dotiču mračno srce najdubljih problema suvremenog društva te pomoći Lisbeth Salander da konačno shvati samu sebe”.

Stieg Larsson umro je od srčanog udara 2004., ne dočekavši globalni uspjeh koji je kasnije postigla njegova trilogija, priče o Lisabeth Salander i Mikaelu Blomkvistu, tim danas odavno planetarno popularnim likovima iz trilera “Muškarci koji mrze žene”, “Djevojka koja se igrala vatrom” te “Kule u zraku”. Pod egidom da, makar je autor preminuo, uspješni likovi (koji donose i značajnu zaradu!) moraju nastaviti živjeti, izdavač je nastavio objavljivati nova djela, a pisanja se uhvatio švedski pisac i novinar David Lagercrantz. Četvrti nastavak naslovljen “Što nas ne ubije” objavljen je kasno ljeto 2015., i u nas je izašao istog dana kad i u Švedskoj i mnogim drugim zemljama.

Nepopravljivi sanjar

Komentirajući ovih dana kako je na njega utjecala pozornost u vezi s knjigom “Što nas ne ubije”, Lagercrantz je kazao: “Nisam mogao ni zamisliti kakav će učinak izazvati vijest o novom, četvrtom romanu. Mislio sam da će ljudi slegnuti ramenima i nastaviti živjeti svoje živote, ali umjesto toga švedski i svjetski mediji gotovo su poludjeli i sve je naprosto eskaliralo. Naravno, maštao sam da će roman doživjeti uspjeh; ja sam nepopravljivi sanjar. Kada se inače nađem u najtežim trenucima, zamišljam trijumf, ali uglavnom se razočaram. No ovaj put reakcije su me zapanjile.” Upitan kakva je bila njegova motivacija za pisanje još jedne knjige u seriji, autor kaže: “Stieg Larsson stvorio je fantastičan svijet koji me neprestano nadahnjuje. Tijekom prazničnog putovanja s obitelji pala mi je na pamet ideja koja me je obuzela jednako grozničavo kao i kada sam pisao ‘Što nas ne ubije.’ Moj san i moja neuroza su patili, ali definitivno ne i moje pisanje.”

Kontroverzni potez

Novi serijali nakon smrti Larssona kontroverzni su potez kojem su se u početku vrlo glasno protivili neki od autorovih prijatelja i njegova dugogodišnja partnerica Eva Gabrielsson, kritizirajući švedsko pravosuđe da ne štiti autorova prava.

David Lagercrantz više je puta poručio da je svjestan kako “mora ostati vjeran svemiru koji je stvorio Stieg Larsson. Pisanje ovih knjiga je ogromna odgovornost. Moj posao je da pronađem zaplet koji će i dalje imati smisla”. Planirano je da Lagercrantz napiše još jedan, šesti, nastavak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:54