UMRO JE OTAC AFRIČKE MODERNE KNJIŽEVNOSTI

'U društvu knjiga Chinue Achebea padali su zatvorski zidovi'

Nigerijski pisac i disident Chinua Achebe , jedan od najčešće spominjanih kandidata za Nobelovu nagradu za književnost, ali i pisac uz kojeg se redovito vezala sintagma “otac afričke moderne književnosti”, preminuo je u četvrtak u 82. godini u svom domu u Bostonu.

Svijet se raspada

Autor brojnih romana, priča i eseja svjetsku slavu stekao je proznim prvijencem iz 1958., romanom “Svijet se raspada” koji je na hrvatski 2009. preveo Marko Maras za izdavačku kuću Novela.

Roman o ponosnom i nemoćnom čovjeku koji svjedoči propasti svojega naroda, s više od 10 milijuna prodanih primjeraka i prijevodima na 50 jezika, najprodavanije je djelo nekog afričkog autora. “Nemoguće je reći u kojoj je mjeri ‘Svijet se raspada’ utjecao na afričku književnost. To je kao da pitate kako je Shakespeare utjecao na engleske pisce ili Puškin na ruske. Achebe nije samo igrao igru, on ju je izmislio”, često je citirana rečenica pisca i teoretičara Kwamea Anthonyja Appiaha.

Kritičar anomalija u svojoj zemlji, Achebe nije bio ništa manje žestok u kritici zapadnog tretmana Afrike, ali i zapadne literature o Africi, posebice “Srca tame” Josepha Conrada za koji je ustvrdio kako je idelan primjer za to kako “ veliki zapadni um reducira stranu civilizaciju na barbarizam i zlo.”

Magija talenta

Za nobelovku Nadine Gordimer bio je “pisac koji nema iluzija, ali nije ni razočaran, koji voli ljude bez potrebe da mrzi sebe; pisac obdaren veličanstvenom magijom velikog talenta”, a za Nelsona Mandelu, koji ga je čitao u zatvoru, bio je “ pisac u čijem su društvu padali zatvorski zidovi”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 21:40