Prikazan kako sjedi

U Matejuški, na mjestu radnje ‘Roka i Cicibele‘ podižu spomenik Miljenku Smoji. Evo kako će izgledati

Kipar Aleksandar Ale Guberina pobjedio je na natječaju za izradu spomenika Miljenku Smoji

 Niksa Stipanicev/Cropix/Cropix
Povodom sto godina rođenja, u kazalištima u Zagrebu i Splitu, davat će se ‘Borbena polnoćka‘, dramatizacija kultne epizode iz televizijske serije ‘Naše malo misto‘

Javni natječaj za spomenik Miljenku Smoji bio je raspisan još 2009., a pobijedio je šibenski kipar Aleksandar Ale Guberina. Smoju je ovaj osebujan šibenski kipar, koji je nažalost preminuo krajem prošle godine, oblikovao kako sjedi, ruke je odložio na koljena. Spomenik će se podići na splitskoj Matejušci, po ideji Guberine, kako nam je potvrdio i splitski gradonačelnik Ivica Puljak. Guberina ima sina koji je poput otca kipar. Ante Guberina zaposlen je u Hrvatskom restauratorskom zavodu. Kako neslužbeno doznajemo, bio je dogovor da podizanje kipa ostane u obitelji. Kip će biti od bronce, malo viši od ljudske visine.

Miljenku Smoji posvećena je čitava godina, a događaja je preko trideset. Ovo su neki od njih: 13.veljače u Hrvatskom domu Split koncert hommage Miljenku Smoji ‘Neću politiku u svoju butigu‘, Gradski zbor Brodosplit. Potom, 14. veljače, na dan rođenja, položit će se cvijeće na njegov grob u Žrnovnici, te otvoriti spomen soba u knjižnici u Žrnovnici. U Fotoklubu Split otvara se izložba ‘Smoje bez cenzure‘ U svibnju u splitskom ​HNK biti izvedena Borbena polnoćka, dramatizacija kultne epizode iz televizijske serije "Naše malo misto".​ Premijera te komedije u ožujku će se izvesti i u zagrebačkome kazalištu Komedija. Predviđeni su i Dan Lepe Smoje, Pričigin, večer posvećena Smoji ‘Moglo je i svršit bolje‘, Hrvatska pošta izradit će poštanske marke s likom Miljenka Smoje, HVK Gusar posvetit će mu regatu, Hajduk održati revijalnu utakmicu na Starom placu, a predviđena je i večer na Mosoru ‘Smoje među zvijezdama‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. veljača 2023 20:57