‘BIO BI PONOSAN‘

U pripremi je još jedna knjiga preminulog Marka Babića: ‘Ostavio je upute kako ju dovršiti‘

Tina Biloglav i preminuli Marko Babić

 Cropix/
Tina Biloglav, njegova partnerica, otkrila je da će u knjizi biti sakupljene njegove posljednje misli

Književni prvijenac Marka Babića, ‘Putovanje zvano igra‘, u kratkom roku postao je bestseller. On je nažalost prerano preminuo lani u srpnju, ali njegova je partnerica Tina Biloglav sad otkrila da je u pripremi još jedna Markova knjiga u kojoj će biti sakupljene njegove zadnje misli.

Zapisivao ih je od prošlog svibnja kad mu se bolest vratila i proširila osim na kosti, i na pluća i moždanu ovojnicu.

"Mislim da je važno naći neki smisao, neku svrhu. Ako se ne izražavam kreativno, ja propadam. Zato mi je pisanje toliko važno", rekao nam je tad Marko, koji je pisao kad god bi nalazio snage.

Tina kaže da je dugo razmišljala tko bi bio urednik kojeg bi on odabrao.

"Knjiga koja nije trebala imati svoj kraj će dobiti svoj kraj. Ne žuri nam se, želimo da bude nešto na što bi Marko bio ponosan", rekla nam je Tina.

Dodala je da je Marko knjizi dao ime "Knjiga koja nije trebala imati kraj" jer je znao da funkcionira u oba slučaja.

"U svoje zdravlje je vjerovao do kraja, ali je bio svjestan ozbiljnosti situacije te je nama ostavio upute kako ju završiti. Uz pomoć urednika, obitelji te najviše njegovih zvučnih zapisa knjiga će dobiti svoj kraj", govori Tina.

Marko je bio arhitekt i stručnjak za marketing, a posljednje godine svog života je uvelike pomogao ljudima koji su se susreli s teškim dijagnozama. Prije tri godine dobio je dijagnozu Ewingovog sarkoma, rijetkog oblika raka kosti.

Nakon prvotnog šoka, odlučio je da bolest neće prihvatiti kao grčevitu borbu za život, nego kao putovanje - jednu etapu života koja mu daje priliku da postane bolji čovjek. Snagu za svaki korak davala mu je obitelj, posebno njegove dvije malene kćeri, ali i više od 33.000 pratitelja na njegovom Instagram profilu s kojima je dijelio svoje privatne trenutke, izmjenjivao savjete, ali se i šalio na račun bolesti.

Marko je pokrenuo i kampanju ‘Osjećam to u kostima‘ koja nastavlja njegovu misiju - da oboljeli od sarkoma i njihovi bližnji lakše shvate što im se događa i što mogu učiniti, te da nikad ne izgube vjeru u sebe.

Tina je uz najavu nove knjige objavila i njegov citat: "Koliko god teško bilo napraviti prvi korak, jednom kad shvatiš da to nije teško i nemoguće postaješ mentalno čudovište (u pozitivnom smislu). Znaš da neće samo prvi biti težak. Bit će ih teško pedeset, ali onda tek na pedeset i prvom život nagradi. Ponekad s debelim jedriličarskim konopom, ponekad s tankim crvenim koncem. Na tebi je samo da ga primiš i povučeš. E tada koraci postaju lakši. I tek onda shvatiš kolika snaga leži u tebi."

Knjiga ‘Putovanje zvano igra‘, koja je i dalje među najtraženijima u knjižarama, uskoro će biti dostupna i u Bosni i Hercegovini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:33