Matica Hrvatska

‘U procjenama tko je prikladan za ponijeti ime ulice ili trga ne smiju biti mjerodavne presude komunističkih i socijalističkih sudova‘

Predsjednik MH Miro Gavran

 Darko Tomas/Cropix/Cropix
Mišljenja smo da Vlada treba predložiti Hrvatskom saboru Zakon o imenima u javnim prostorima na teritoriju cijele države

U polemiku oko imenovanja uključili su se i iz Matice Hrvatske, te su poslali pismo koje prenosimo: "Povijest, kultura i civilizacijska dostignuća mogu se obilježiti na razne načine, imena osoba i značajnih događaja u javnim prostorima svakako su jedan od njih. Da bi se na razini lokalne samouprave spriječila samovolja i populistički aktivizam političkih ultraša, njihove namjere da arbitriraju povijest mijenjajući imena trgova i ulica, mišljenja smo da Vlada Republike Hrvatske treba predložiti Hrvatskom saboru Zakon o imenima u javnim prostorima na teritoriju cijele države, a u skladu s duhom Rezolucije Vijeća Europe br. 1481 objavljene 2006. kao i Rezolucije Europskog parlamenta o europskoj savjesti o totalitarizmu iz 2009. Obje Rezolucije jednoznačno izjednačuju i osuđuju europske totalitarne režime: nacizam, fašizam i komunizam, a posebno naglašavaju savezništvo nacizma i boljševizma sklopljeno 23. kolovoza 1939. i civilizacijske strahote dugovječnog komunizma kao najstrašnijeg totalitarizma koji, nažalost, još nije vojno pobijeđen.

Takvim bi se Zakonom stvorio zakonski okvir i spriječilo politikanstvo zloduha prošlosti nepomirenih s činjenicom da je Republika Hrvatska suverena država, članica NATO-a i EU. Na taj bi se način stavila zakonska rampa svima koji se nisu pomirili s propašću totalitarnih režima nego na lažnim povijesnim premisama, poput izjednačavanja antifašizma i komunizma, u Hrvatskoj pokušavaju promovirati zločince nakaznih totalitarnih diktatura i veličati prošlost političkih tiranija. Republika Hrvatska onoliko je dio moderne demokratske Europe i slobodnog svijeta, koliko poštuje i prihvaća njezina civilizacijska dostignuća, demokratske stečevine i usvojene rezolucije. U tom procesu vraćanja Hrvatske u okrilje Europe nema mjesta povijesnim lažima i recidivima totalitarne prošlosti koji vraćaju Hrvatsku u blato iz kojeg se izvukla pobjedničkim Domovinskim ratom. Gospodarski uspjesi Republike Hrvatske: ulazak u eurozonu i schengenski prostor nemjerljiv su dobitak za hrvatsku državu i narod, ali sve je to tek civilizacijski privid ako hrvatska politika i vlast popuste pred revitalizacijom nacifašističke i komunističke ideologije i njihovim aktivistima dozvoli promociju poražene prošlosti. Inzistiramo da u procjenama tko je od povijesnih osobnosti bio prikladan za ponijeti ime ulice ili trga ne budu mjerodavne presude komunističkih i socijalističkih sudova, nego isključivo presude sudova samostalne i suverene Republike Hrvatske".

Podsjetimo, Vijeće zagrebačke gradske četvrti Gornji grad - Medveščak, u kojem većinu drži Možemo!, a članica je i saborska zastupnica Urša Raukar Gamulin, nekidan je izglasalo da se u Fond imena za imenovanje javnih površina u Zagrebu uvrsti i ono komunističke revolucionarke i političarke Milke Planinc.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2023 01:48