NASTUP KAO UMREŽAVANJE

U programu za Leipzig glavni će biti pjesnici

 Nina Đurđević/Cropix
Središnji dio programa bit će vezan uz promociju antologije "Poezija susjeda - Hrvatska", 22. knjiga projekta "Poezija susjeda" u organizaciji pokrajine Rheinland-Pfalz i izdavačke kuće Wunderhorn

ZAGREB - Sudeći prema najavi programa hrvatskog nastupa u Leipzigu, teško se može reći da je poezija u Hrvatskoj zapostavljena. Središnji dio programa bit će vezan uz promociju antologije “Poezija susjeda - Hrvatska”, 22. knjiga projekta “Poezija susjeda” u organizaciji pokrajine Rheinland-Pfalz i izdavačke kuće Wunderhorn.

Za potrebe antologije, šest njemačkih pjesnika prepjevalo je šest hrvatskih - Zvonka Makovića, Branka Čegeca, Tomicu Bajsića, Gordanu Benić, Ivanu Bodrožić i Delimira Rešickog. Uz spomenutu antologiju, kao nove knjige na njemačkom najavljene su i zbirka pjesama “Poslanice običnim ljudima“ Marka Pogačara te roman “Prosjakinja” Dražena Katunarića.

Regija u fokusu

Koordinatorica programa u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara, za koje je Ministarstvo kulture izdvojilo 350 tisuća kuna, ponovno je Alida Bremer. Ideja nastupa je “umrežavanje s njemačkim piscima i piscima Jugoistočne Europe te njemačkim institucijama i zakladama koje se bave tom regijom”. Marko Pogačar će čitati poeziju s bugarskim piscem Georgijem Gospodinovom i crnogorskim pjesnikom Aleksandrom Bečanovićem, švedski pisac i novinar Richard Swartz predstavit će Tomicu Bajsića, Bekima Sejranovića i Razvana Petrescua iz Rumunjske, dok će Branko Čegec nastupiti s pjesnikom iz Malte Immanuelom Mifsudom.

Predviđen je i okrugli stol na temu “Pad Berlinskog zida i posljedice za Jugoistočnu Europu”, a o tome će razgovarati Gyorgy Dalos, Zvonko Maković, Saša Ćirić, Mile Stojić i Eqrem Basha.

Balkanska noć

Na hrvatskom štandu bit će otvorena izložba fotografija o Splitskoj rivi Feđe Klarića, a program završava u subotu, 20 ožujka, grupnim nastupom autora na tematskoj večeri “Balkanska noć”. Na Sajmu će nastupiti i Sibila Petlevska kao poseban gost razmjene Lajpciškog i Pulskog sajma te Andrea Pisac kao gošća Kikinda Short Story festivala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 13:15