PESNIČENJE

U punom SC-u sve je bilo tema i poezija

ZAGREB - Ne treba kao metaforu shvatiti refren da poezija diše punim plućima, što mogu potvrditi svi koji su u subotu navečer u prepunom Multimedijalnom centru SC-a došli na “Pesničenje”. Jedva se disalo u nevelikom prostoru Centra od velikog interesa za aktivni trening poezije, što su ga iz Beograda kao svoj najpopularniji kulturni proizvod dovezli subverzanti iz skupine Škart. Nastupali su “srpski pjesnici” i “hrvatske pesnice”, guslari, recitatori i vokalni perkusionisti.

- Mi namjerno kažemo pesnice, a ne pesnikinje, jer je ovo aktivni (op. a.) trening poezije. Jučer sam u jednoj knjižari pitao prodavačicu gdje im se nalazi poezija, a ona kaže - pozadi. I to na donjoj polici, pa morate klečati da biste do nje došli. Tako je i kod nas, i zato smo počeli organizirati čitanja poezije u javnim prostorima - rekao je Prota, voditelj manifestacije.

Na “Pesničenju” publike zapravo nema, jer sudjeluju svi. A u subotu je na guslama sudjelovao Siniša Labrović i odguslao svoj već poznati deseterac o časopisu Gloria. Rade Jarak je želio biti odveden i u prekršaju prizivao redarstvo paleći cigaretu. Njegov je nastup s pjesmom “Krokodil” honoriran jakim aplauzom kao i nastup Dine Tremensa, koji je beatboksao o ratnom zločincu Glavašu. Sve je poezija, sve je tema i svi dobiju aplauz - recept “Pesničenja” zagrebačka je publika oduševljeno prihvatila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:37