POSVEĆENO VELIKOM PISCU

U ROVINJU ODRŽANI DANI MIRKA KOVAČA Semezdin Mehmedinović dobitnik nagrade za najbolji roman, 'Kratkom izletu' nagrada za najbolji scenarij

Dobitnici Nagrada Mirko Kovač za najbolja ostvarenja u 2017.

Semezdin Mehmedinović i njegova knjiga ”Me’med, crvena bandana i pahuljica” u izdanju Frakture dobitnik je nagrade Mirko Kovač za najbolji roman na petim danima posvećenim velikom piscu koji se tradicionalno održavaju u Rovinju.

Žiri u sastavu Vlaho Bogišić, Predrag Antonijević, Enver Kazaz, Borka Pavićević i Dragan Radulović dodijelio je za 2017. godinu i nagradu za najbolje djelo mladog autora koja je pripala Bojanu Krivokapiću za roman ”Proleće se na put sprema” u izdanju Red boxa iz Beograda, dok je Svetislav Basara nagrađen za knjigu eseja ”Pušači crvenog bana” u izdanju beogradske Lagune. Nagrada za najbolji scenarij pripala je Igoru Bezinoviću i Anti Zlatku Stolici za film ”Kratki izlet” u produkciji Studija Pangolin iz Zagreba.

Značajna imena

I ovogodišnji Dani Mirka Kovača okupili su brojna značajna imena s područja književnosti i filma, bivše suradnike i prijatelje Mirka Kovača, među ostalim Filipa Davida, Lordana Zafranovića i mnoge druge.

”Lijepo je biti u Rovinju, a da nije tako ne bi tu, kao u svom zavičaju, završio i Mirko Kovač”, rekao je predsjednik žirija Vlaho Bogišić na dodjeljivanju nagrada u subotu navečer u rovinjskom kinu ”Gandusio” i podsjetio na opus jednog od najvećih pisaca s ovog područja. O piscu se u Rovinju govorilo i na simpoziju u petak, dok je na samom otvorenju ovogodišnjih Dana Mirka Kovača prikazan film ”Večernja zvona” Lordana Zafranovića za koji je scenarij napisao upravo Kovač. Zafranović se i u svom izlaganju prisjetio suradnje s Kovačem koja je trajala punih dvadeset godina i koja je obilježila stvaralaštvo i jednog i drugog autora. “Kovač je prelazio na film, a ja na literaturu”, rekao je, među ostalim, Zafranović. Dragan Markovina govorio je na temu nacionalizma i egzila, sudbini koju je sam prošao Mirko Kovač, dok je Igor Štiks održao predavanje na temu “Kome je važan Kovač” baveći se statusom autora i njegova djela danas.

Dani Mirka Kovača, jedna izuzetno vrijedna kulturna manifestacija, održavaju se prije svega zbog entuzijazma onih koji žele afirmirati pisanu riječ u uvjetima kada piscima nije lako bez obzira na to iz kojeg okruženja dolaze, Hrvatske, Srbije, Crne Gore ili BiH. Sam Kovač bio je jedan od najznačajnijih pisaca štokavskog narječja, slavljen i zabranjivan, sa sudbinom tako tipičnom za ovo podneblje, a sjećanje na njegov sjajan opus pokazuje da je snaga pisane riječi, u konačnici, ipak jača i značajnija od raznih igara na ovim prostorima.

Apsurd

Nagrada za svaku kategoriju iznosi 5000 eura, koje je osigurao anonimni donator, a da apsurd bude veći, iznos poreza na donaciju koji se plaća državi znatno je veći od onoga što Ministarstvo kulture Hrvatske osigurava da se održavaju Dani Mirka Kovača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:00