OČARAVAO JE DOBROTOM

U stotoj godini je umro Ernesto Sabato, književnik kojem su se divili Camus i Mann

Argentinian presidential candidate for the Radical Civic Union, Ricardo Alfonsion (L), Argentinian deputy Ricardo Gil Lavedra (C-L) and the widow of deceased Argentine writer Ernesto Sabato, attend his wake in Buenos Aires, on April 30, 2011. Sabato, Cervantes Award for Literature and one of the greatest Argentinian writers of the XXth century died Saturday early morning at home at the age of 99. AFP PHOTO / NA - Marcos Adandia
 AFP
Njegov roman 'Tunel' se smatra egzistencijalističkim klasikom, ali Argentinci ga posebno obožavaju zbog osjećaja za pravdu

Neumorni borac za pravdu i ljudska prava, autor legendarnog romana 'Tunel', argentinski književnik Ernesto Sabato, umro je u stotoj godini života . Njegova je ostavština nemjerljiva.

Iako nikada nije pripadao niti jednoj političkoj stranci, ljevica ga je u Argentini obožavala. Ali bio je omiljen i među mladima, te svima koji su osjetili teror vojne diktature koja je u toj zemlji vladala od 1976. do 1983. godine. Upravo je Sabato bio u povjerenstvu za istraživanje zločina prilikom kojih je nestalo oko deset tisuća Argentinca.

- Ne pripadam strankama, samo podupirem sve što se čini dobrim za ovu oboljelu zemlju. Osuđujem laž, korupciju, prljavštinu i licemjerje - rekao je svojedobno Sabato.

Njegov književni opus obilježavaju spomenuti 'Tunel', zatim 'O herojima i grobovima' i 'Abadon, Upropastitelj'. Zanimljivo je to što se Sabato u Argentini, Francuskoj i Sjedinjenim Američkim Državama školovao za fizičara, ali ljubav prema pisanju je prevladala. Da je odabrao pravi put potvrdile su i pohvale velikana kao što su Thomas Mann i Albert Camuse, koji su bili oduševljeni romanom 'Tunel'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:46