ODLAZAK

U ZAGREBU IZNENADA PREMINUO PJESNIK SEAD BEGOVIĆ Neke pjesme i pojedini ciklusi pjesama prevedeni su mu na tridesetak stranih jezika

 CROPIX

U Zagrebu je večeras iznenada preminuo pjesnik, prozaik, urednik i književni kritičar Sead Begović.

Rođen je 1954. u Zagrebu, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu te Filozofski fakultet. Objavio je 20-ak knjiga, među kojima i zbirke pjesama "Uresi", V.B.Z., Zagreb, 2009., "Zvekirom po čelu", HDP, Zagreb, 2012., te kratkih priča "Sanjao sam smrt pastira", Naklada Breza, Zagreb, 2002., "Džibrilove oči", KDBH Preporod, Zagreb, 2008. te književnih kritika "Književna otkrivanja", Stajer Graf, Zagreb, 1998. i "Književni meridijani", Mala knjižnica DHK, Zagreb, 2007.

Kao književni kritičar surađivao je s velikim brojem časopisa za književnost (Oko, Forum, Republika, Dometi, Mogućnosti, Poezija, Vijenac, Bridge...), ali i u dnevnim novinama: Vjesnik, Jutarnji list i Večernji list.

Zastupljen je u dvadesetak antologija suvremene hrvatske i bošnjačke poezije te u isto toliko panorama i zbornika, na hrvatskom i na stranim jezicima. Neke pjesme i pojedini ciklusi pjesama prevedeni su mu na tridesetak stranih jezika.

Bio je dugogodišnji član Društva hrvatskih književnika, Hrvatskog društva pisaca, P.E.N.-a i Zajednice umjetnika Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:41