MAX NEUMANN U PULI:

"Ulice Berlina pune su majki iz Ukrajine koje telefoniraju svojim muževima na prvoj liniji fronte‘

Max Neumann, Sa(n)jam knjige

 Goran Sebelic/Cropix
Neumann je ilustrator knjiga velikog mađarskog pisca Lászla Krasznahorkaija koji na sajam u Puli nije došao zbog bolesti

Iako na ovogodišnjem, 28. Sa(n)jam knjige u Istri nije došao najočekivaniji autor – mađarski autor László Krasznahorkai, slobodno se može reći da ga je zastupao dugogodišnji prijatelj i ilustrator njegovih knjiga Nijemac Max Neumann. On je njihov zajednički rad predstavio u Gradskoj galeriji Pula izložbom ilustracija "Uvijek za Homerom" iz istoimene knjige. Izložbom predstavlja crteže iz knjige koju je mađarski autor pisao u povodu posjeta Dalmaciji, a objavila MaMa.

Inače, ovaj je svjetski etablirani umjetnik u svojoj četrdesetogodišnjoj karijeri održao više od 150 samostalnih izložbi diljem svijeta, za što je primio niz nagrada, od kojih se ističe Villa Romana, najstarija nagrada u Njemačkoj za postignuća u području likovne umjetnosti.

- U ovoj su knjizi spojene tri različite umjetnosti - književnost, glazba i likovna umjetnost. To je odlično za publiku. Do ove je izložbe došlo jer je László Krasznahorkai trebao gostovati na pulskom sajmu knjiga i otvoriti ga, no nažalost se razbolio i nije došao. Tako da izložbu predstavljamo samo Silvester i ja te se trudimo na najbolji mogući način predstaviti naš zajednički projekt. Žao mi je što nije tu jer zajednički radimo na projektima već jako dugo. A naša je suradnja počela još prije 13 godina. Jednostavno odgovaramo jedan drugome. Ilustracije koje radim nisu klasične ilustracije uz ono što on piše. To je paralelni rad koji jednostavno dobro ide jedan uz drugog - kaže nam ovaj njemački umjetnik koji prvi put boravi u Hrvatskoj.

image
Goran Sebelic/Cropix

A Neumann je nagrađivanog mađarskog autora upoznao prije 20 godina i od tada traje njihovo čvrsto prijateljstvo.

- Bilo je to na jednoj večeri u Parizu i odmah smo se razumjeli. U to je vrijeme živio u Berlinu i odmah smo se sprijateljili i jednostavno počeli surađivati - ističe dalje. Što se tiče same izložbe koja tematizira djelo "Uvijek za Homerom" u kojem se radnja odvija u Dalmaciji, radovi ne prikazuju Dalmaciju niti pejzaže. Ne bih puno govorio o tome. Radnja se zbiva u Dalmaciji, ali čitatelj će tek na zadnjoj stranici shvatiti njezinu bit. I zato ne mogu previše ulaziti u sadržaj same knjige. A moji crteži obilježavaju atmosferu iz unutrašnjosti stvari. Ne ocrtavaju vanjski svijet i ne pokušavaju ga interpretirati, nego su rezultat unutarnjeg stanja - ističe Neumann koji rado čita djela svog mađarskog prijatelja. A ta su djela često široj publici teško razumljiva i čitljiva.

- Da, ona su nekad teška za čitanje, ali i razumijevanje. Ali kada se upustite u taj tok njegova pisanja, jednostavno kliknete i onda to postane nešto predivno. Naravno, njegov svijet nije najjednostavniji. U zadnjoj knjizi, koja još nije prevedena na hrvatski jezik, primijenio je taj stil. A privatno je Krasznahorkai drugačiji od onoga što o njemu možemo iščitati kroz njegova djela. Puno je vedriji - kaže nam Neumann koji živi u umjetničkom Berlinu koji i sada doživljava velike promjene. Grad je to koji se nakon pada Berlinskog zida stubokom promijenio, a najnoviji izazovi dolaze u vidu velikog izbjegličkog vala iz Ukrajine. No, Neumann se u svom stvaralaštvu dosad nije osvrtao na političku i društvenu zbilju.

image
Goran Sebelic/Cropix

- U Berlinu živim od 1974. godine, i to u zapadnom dijelu. Berlin se od tada enormno promijenio. I dosad nisam kao umjetnik reagirao na dnevne događaje, meni je strano to novinarsko razmišljanje pojedinih umjetnika. Nisam reagirao na političku situaciju. Živim dosta povučeno. Sada imamo u Berlinu veliki val izbjeglica iz Ukrajine. Na ulicama je puno majki s malom djecom koje su stalno s mobitelima u ruci. Vjerojatno su na liniji sa svojim muževima koji su ostali u ratu. Grad se opet jako promijenio. Svatko je pogođen ovim događajima u Ukrajini - zaključio je ovaj njemački likovni umjetnik koji će na proljeće nakon dugo vremena ponovno imati svoju izložbu u Berlinu. Bit će to retrospektiva njegovih radova.

Inače, okosnicu ovogodišnjeg programa pulskog Sajma knjige svake godine čine i popratni programi među kojima se najviše ističu umjetničke izložbe. Program Noć galerija četirima različitim izložbama u četiri galerije u staroj jezgri Pule okupio je četiri vrhunska europska autora: iz Njemačke dolazi Max Neumann, iz Finske Timo Viljakainen, iz Slovenije Matej Povše te iz Italije Davide Toffolo. Spomenuti umjetnici prvi put izlažu u Istri, a većina njih – izuzev Viljakainena – i u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 11:35