POČINJE VRISAK

Ulomke iz neobjavljenog romana čitat će beogradski pisac Srđan Valjarević koji je nakon 2 desetljeća napisao nastavak kultnog ‘Koma‘

Damir Karakaš

 Vanesa Pandzic/Cropix
Predstavit će djela Damira Karakaša, Slobodana Šnajdera, Stipe Božića, Tvrtka Jakovine, Velibora Čolića, Marine Šur Puhlovski...

Riječki festival autora i sajam knjiga "Vrisak" ove godine u svojem 16. izdanju u art kvart Benčić dovodi više od 50 programa u kojima sudjeluje 100-injak umjetnika, među kojima su renomirane hrvatske, regionalne i internacionalne književne zvijezde sa svježim izdanjima, kao i književnici i književnice čiji je uspon na sceni tek započeo.

U organizaciji izdavačke kuće V.B.Z., festival će trajati od 10. do 17. rujna, a pored promocija, predstavljanja, razgovora i tribina u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, koji je glavni festivalski prostor, tu su i programi za najmlađe u Dječjoj kući, filmovi u Art kinu, književne večeri u book cafeu Dnevni boravak, koji je ujedno i glavno okupljalište za aftere i druženja, te popratni likovni programi. Otvorenje je predviđeno je za nedjelju, 10. rujna, a program kreće izložbom "Godardove kutije" u MMSU u 18.30 sati te u 19.30 u dvorištu art kvarta svečanošću i dodjelom ovogodišnje V.B.Z.-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman, najunosnije književne nagrade u Hrvatskoj koja sada iznosi 15 000 eura. Program otvorenja završit će koncertom riječkog glazbenika Borisa Štoka.

Treću godinu zaredom, za najmlađu čitalačku publiku organiziran je "Vrisak Junior", koji će se održavati u Dječjoj kući, s početkom u 11 sati, a svaki dan održavat će se i cjelodnevne igraonice tematski posvećene knjizi i čitanju. Ovogodišnja novost su srednjoškolski i studentski programi, "Brusilica", gdje će se učenici družiti i razgovarati s piscima, te "Studentski Vrisak" na kojem će studenti čitati svoja književna djela. Program za srednjoškolce osmislila je i organizirala profesorica Helena De Karina, a natječaj za studente provela književnica Dunja Matić u suradnji sa Studentskim kulturnim centrom. Iako službeni programi kreću tek od nedjelje, festival starta već u petak upravo "Studentskim Vriskom" u 20 sati u Dnevnom boravku, a u subotu slijedi "Vrtisak pretpremijera" gdje će Zoran Ferić razgovarati o knjizi "Smrt djevojčice sa žigicama" te će u Art kinu biti prikazan istoimeni film Gorana Kulenovića.

Važan naglasak festivala stavljen je na riječke autorice i autore, od kojih će većina nastupiti u programu "Rijeka Calling", ali mnogi će sudjelovati i u ostalim programskim cjelinama. Tako će se, od Riječanki i Riječana, na "Vrisku" ove godine predstaviti Igor Beleš, Tea Tulić, Nikola Petković, Eva Simčić, Laura Marchig, Enver Krivac, Sebastian Kukavica, Dora Šustić, Maja Marchig, Andrea Žic Paskuči, Damir Stojnić… Tu su, naravno, i najznačajnija imena domaće i regionalne književnosti, pa će biti predstavljena djela Damira Karakaša, Slobodana Šnajdera, Stipe Božića, Tvrtka Jakovine, Velibora Čolića, Marine Šur Puhlovski, Gorana Gerovca, Emira Imamovića Pirkea, Zorana Ferića, Dore Šustić, Milana Majerovića-Stilinović i drugih.

Nakon što je lani Robert Perišić pretpremijerno čitao ulomke iz svog romana "Brod za Issu", koji je, kada je objavljen, izazvao oduševljenje publike i kritike, festival nastavlja s pretpremijernom praksom, tako da će ove godine ulomke iz još neobjavljenog romana čitati beogradski pisac Srđan Valjarević koji je nakon dva desetljeća napisao nastavak kultnog "Koma".

Od europske književnosti, na festivalu će biti predstavljen potresan roman švedske autorice Ninne Holmqvist, "Ustanova" te roman "Sjećanje vode" finske autorice Emmi Itäranta. S autoricama će uz prevoditeljice i urednice, razgovarati književnica Đurđica Čilić. Festivalski program "U dvoje u Dnevnom" zamišljen je, pak, tako da se na jednoj promociji predstave po dva autora, dva djela, dva opusa, dva književna svijeta, tako da će publika gledati i slušati u paru splitskog pjesnika s haaškom adresom Damira Šodana i beogradskog pisca Zvonka Karanovića, Riječane Andreu Žic Paskučija i Nikolu Petkovića, Makedonca Vladimira Jankovskog i Vesnu Marić, koja živi u Velikoj Britaniji i piše na engleskom, svima omiljene Senka Karuzu i Marka Tomaša, majstore pisanja na slengu Vladu Bulića i Dalibora Šimpragu, nagrađivane Martinu Vidaić i Ivanu Šojat te nove knjige poezije Ivane Bodrožić i Maje Marchig.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:10