1926. - 2016.

UMRLA AUTORICA KULTNOG ROMANA'UBITI PTICU RUGALICU' Remek-djelom američke književnosti osvojila i Pulitzerovu nagradu

 LARRY DOWNING/REUTERS

Harper Lee, autorica planetarno popularnog romana 'Ubiti pticu rugalicu' iz 1961. godine koji se bavio rasnim problemima na američkom jugu, preminula je u u dobi od 89 godina, prenosi The Guardian.

Lee je posljednjih nekoliko godina živjela u domu za starije osobe nedaleko od kuće u kojoj je odrasla u gradu Monroeville u saveznoj državi Alabami. Upravo je taj grad poslužio kao inspiracija za Maycomb, gradić u kojem smještena radnja njezine poznate knjige.

'Ubiti pticu rugalicu' nedvojbeno je knjiga po kojoj će Lee biti zapamćena. Lee je za knjigu dobila Pulitzerovu nagradu 1961., a knjiga je tijekom godina postala klasik moderne američke književnosti.

Priča o odvjetniku Atticusu Finchu ekranizirana je 1962. u filmu Roberta Mulligana s Gregoryjem Peckom u naslovnoj ulozi. Film je osvoji tri nagrade Oscar, uključujući onaj za najbolju glavnu mušku ulogu i za najbolji adaptirani scenarij.

Lee se iz javnosti povukla nakon objave prvog romana. Živjela je tihu o domu za umirovljenike u Monroevilleu.

Harper Lee je u srpnju 2015. objavila iznenadni nastavak svog slavnog bestsellera "Idi i postavi stražara", gdje prati junake prvog romana 20 godina kasnije.

I nastavak "Ptice rugalice" s 1,6 milijuna prodanih primjeraka bio je na vrhu prodaje knjiga u Sjedinjenim Američkim Državama 2015., prema podacima instituta Nielsen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 11:36