IN MEMORIAM - MILENA BENINI

UMRLA CIJENJENA HRVATSKA SPISATELJICA I PREVODITELJICA: Odlazak kraljice hrvatskog SF romana

Milena Benini
 Vjekoslav Skledar / CROPIX

Nakon kratke i teške bolesti u 54. godini života preminula je istaknuta spisateljica, prevoditeljica i članica Hrvatskog društva pisaca Milena Benini.

Milena Benini rođena je u Zagrebu 1966. godine. Obrazovala se u Klasičnoj gimnaziji u Zagrebu, slušala je francuski i komparativnu književnost te novinarstvo na Zagrebačkom sveučilištu, a diplomirala komparativnu književnost na sveučilištu St. George u Oxfordu.

U nastavcima

Prvu priču objavila je u časopisu Sirius kad joj je bilo 14 godina. Nastavila je objavljivati kratke priče i članke u časopisima Sirius, Vijenac, Op. A., Zarez, Ubiq i dr. Također je objavljivala radove i na engleskom, u časopisima Neverworlds, Eternity i 69 Flavor of Paranoia.

Koautorica je knjiga “The Complete Guide to Writing Fantasy vol. 1” (ur. Darin Park i Tom Dullemond, Dragon Moon Press, Calgary, 2003), sad već u drugom izdanju, gdje je napisala poglavlje “Fantasy Without Clichés-Writing Effectively” te “The Complete Guide to Writing Science Fiction vol. 1: First Contact” (ur. Dave E. Law, Dragon Moon Press, Calgary, 2007), s poglavljima “Attack of the Monster Plot: Ideas, Settings and Plots” te “I Don’t Know That Bug-Eyed Monster from Adam: Clichés in SF”.

Tradiciju objavljivanja romana u nastavcima nastavila je i na svom blogu Milerama, gdje je 2008. godine besplatno objavila prvi tom fantastičnog romana “Svećenica Mjeseca”, koji je kasnije kao knjigu izdala Zagrebačka naklada 2014. godine.

Roman Milene Benini “Svećenica Mjeseca” objavljen je tada prvi put u oknjiženom formatu, čak šest godina nakon što je roman imao svoju vrlo zapaženu premijeru na spomenutom autoričinu blogu.

Eksperiment

Milena Benini je, naime, u nemogućnosti pronalaženja nakladnika, tijekom 2008. odlučila - prema njezinim riječima iz intervjua koji je dala u to doba - napraviti književni eksperiment te u Zagorkinu stilu objavljivati roman u nastavcima, pišući ga u tjednom ritmu, na svom blogu koji je bio vrlo zapažen među fanovima žanrovske književnosti.

Objava ovog romana bio je velik korak za domaću fantastiku, ali i za samu autoricu, inače četverostruku dobitnici SFERE - naime, njezin najcjenjeniji i najpoznatiji hrvatski fantasy roman, “Kaos”, bio je nagrađen Nagradom SFERA 1999. nakon serijalizacije u odavna ugašenom časopisu Futura. Taj je rukopis doživio i svoje knjiško izdanje, pod naslovom “Djeca vječnosti i kaosa”, pri izdavaču Hangar 7 2017. godine.

Mašta i talent

Milenu Benini su njezini kolege, koji su na Facebooku za vrijeme njezine bolesti pokrenuli i kampanju za prikupljanje pomoći za njezino liječenje, opisivali kao iznimno maštovitu i talentiranu spisateljicu te sjajnu prevoditeljicu i urednicu, a kako je u svom spisateljskom radu bila najposvećenija žanru SF-a, nazivali su je i hrvatskom žanrovskom kraljicom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 05:39