UMRLA U 67. GODINI

UMRLA HRVATSKA KNJIŽEVNICA I PREVODITELJICA IRENA LUKŠIĆ Njezina djela prevedena su na nekoliko jezika, objavila je nekoliko romana i zbirki priča

Irena Lukšić
 Zeljko Hajdinjak / CROPIX

ZAGREB - Književna prevoditeljica, spisateljica, znanstvenica i urednica Irena Lukšić, dugogodišnja članica Društva hrvatskih književnih prevodilaca, umrla je u 67. godini.

Irena Lukšić rodila se 10. ožujka 1953. godine u Dugoj Resi.

Studij rusistike i komparativne književnosti završila je 1978. na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je i doktorirala 1996.

Pisala je prozu, drame, eseje, TV i radio drame, filmske scenarije, stručne i znanstvene radove, te prevodila s ruskog djela Aksjonova, Berberova, Bunina, Harmsa, Čehova, Platonova, Brodskog, Koljadu, Tolstoja, Puškina i drugih.

Njezina su djela prevedena na engleski, makedonski, njemački, slovenski i turski jezik, a uređivala je biblioteke Književna smotra i Na tragu klasika. Bila je članica redakcija nekoliko domaćih i stranih časopisa te suradnica više međunarodnih znanstvenih projekata.

Surađivala je s najvažnijim hrvatskim enciklopedijskim izdanjima te s američkom Encyclopedia of World Literature in the 20th Century i Dictionary of Literary Biography, a povremeno je nastupala kao gostujući profesor u zemlji i inozemstvu i sudjelovala je na četrdesetak međunarodnih znanstvenih simpozija.

U domaćim i stranim stručnim publikacijama objavila je tristotinjak radova o ruskoj i hrvatskoj književnosti te uredila nekoliko antologija s područja rusko-hrvatskih književnih odnosa, posebno se baveći ruskom disidentskom i emigrantskom književnošću. Suautorica je dvotomne deskriptivne bibliografije "Ruska književnost u hrvatskim književnim časopisima".

Objavila je romane "Konačište vlakopratnog osoblja" (1981), "Traženje žlice" (1987), "Povratak slomljene strijele" (2000), "Pismo iz Sankt-Peterburga" (2006), "Nebeski biciklisti" (2008), knjige kratkih priča i proza "Sedam priča i jedan život" (1986), "Noći u bijelom satenu" (1995), Sjajna zvijezda Rovinja (2001), "Nebeski biciklisti" (2008), "Očajnički sluteći Cohena" (2013) i dr.

Među brojnim nagradama ističu se Zlatna plaketa Matice hrvatske za "Dnevnik Dragojle Jarnević" koji je priredila za tisak (2001.), Kiklop za najbolju biblioteku “Na tragu klasika” 2007., 2008. i 2009., Kiklop za urednicu godine 2011. i 2012., Kiklop za knjigu eseja "Gradovi sela dvorci" 2013., godišnja nagrada DHKP-a za najbolji prijevod fikcionalnog djela 2009. i Nagrada Iso Velikanović Ministarstva kulture za najbolji prijevod 2011. godine.

Pogreb Irene Lukšić bit će u četvrtak u 14.30 sati na groblju Sv. Petar u Dugoj Resi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:36