ODLAZAK VELIKE KNJIŽEVNICE

Umrla je Dubravka Ugrešić

Dubravka Ugrešić

 Aleksandar Dimitrijevic/Cropix/Cropix
Velika hrvatska književnica, esejistica i prevoditeljica umrla je u petak, 17. ožujka

Nakon kratke i teške bolesti, u petak je, 17. ožujka, u Amsterdamu umrla jedna od najvećih hrvatskih književnica - Dubravka Ugrešić. Autorica "Štefice Cvek u raljama života" (1981.), "Forsiranja romana-reke" (1988.) te "Baba Jaga je snijela jaje" (2008.), da spomenemo samo neke od njezinih antologijskih naslova, umrla je u 73. godini, a njezin hrvatski izdavač, Petar Milat iz Multimedijalnog instituta, kaže da je bila okružena obitelji i prijateljima.

Ugrešić, koja je napustila Hrvatsku još 1993. godine nakon hajke izazvane objavljivanjem teksta "Vještice iz Rija" u tjedniku Globus, godinama se spominjala kao jedna od mogućih kandidatkinja za Nobelovu nagradu iz književnosti.

Rođena je 1949. godine u Kutini, a na Filozofskom fakultetu u Zagrebu završila je komparativnu književnost i ruski jezik da bi pri istom fakultetu gotovo dvadeset godina radila u Institutu za teoriju književnosti. S Aleksandrom Flakerom 1984. uredila je "Pojmovnik ruske avangarde", a prevodila je s ruskog, između ostalog i Daniila Harmsa. Po njezinu romanu "Štefica Cvek u raljama života" Rajko Grlić je 1984. snimio film s Vitomirom Lončar u naslovnoj ulozi.

Krajem osamdesetih vrlo omiljena književnica, nakon svojeg odlaska iz Hrvatske objavila je više esejističkih naslova, među kojima su "Muzej bezuvjetne predaje" (1999.) i "Ministarstvo boli" (2004.). Njezina posljednja knjiga na hrvatskom izašla je 2021. - "Brnjica za vještice" sastavljena je od dva dijela, autoričine čestitke upućene vlastitoj junakinji Števici Cvek, a u povodu njezina 40. rođendana, te velikog intervjua koji je s Ugrešić napravila Merima Omeragić.

O ostavštini velike književnice brinut će se zaklada koja će biti osnovana u Amsterdamu. Pri kraju života Ugrešić se bavila i izložbenom djelatnošću - njezina izložba pod nazivom "Crvena škola" sastojala se od školskih početnica koje je književnica skupljala, a u studenom 2022. bila je postavljena i u Beogradu. Uskoro bi trebao izaći i box set njezinih knjiga na kineskom, a izdavačka kuća Oaza Book krajem prošle godine objavila je i njezinu slikovnicu pod naslovom "Jedan dan u životu foke Marisol". Vrijedi napomenuti i da je Dubravka Ugrešić autorica jedne od najljepših hrvatskih knjiga za djecu - "Kućni duhovi" iz 1988. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 09:12