TUŽNA VIJEST

Umrla je spisateljica Anne Rice: njezine knjige čitali su milijuni, pamti se po ‘Intervjuu s vampirom‘

Književnica Anne Rice

 Will Wade Jr., Pacificcoastnews/Pacific Coast News/Profimedia
Roman je odmah postao bestseller, a dvadesetak godina kasnije po Riceinu djelu snimljen je film

Američka spisateljica Anne Rice, autorica četrdesetak romana i zbirki priča, prodanih u više od 150 milijuna primjeraka diljem svijeta, među kojima je i njezino najpoznatije djelo "Intervju s vampirom", umrla je u subotu u dobi od 81. godine, objavila je njezina obitelj.

"Majka je preminula od posljedica moždanog udara", objavio je njezin sin Christopher Rice na spisateljičinoj službenoj Facebook stranici.

"Tijekom posljednjih sati njezina života sjedio sam pokraj njezina bolničkog kreveta iskreno impresioniran njezinim postignućima i njezinom hrabrošću", napisao je.

Rice je rođena u New Orleansu 4. listopada 1941. godine, a nakon preseljenja u San Francisco počela je pisati kratke priče i knjige. Već je svojim prvim romanom, po kojemu je danas najviše pamte, "Intervju s vampirom“ objavljenom 1976. doživjela je golem uspjeh. Roman je odmah postao bestseller, a dvadesetak godina kasnije po Riceinu djelu snimljen je film.

Na adaptaciju romana odlučio se sineast Neil Jordan, a glavne je uloge povjerio Tomu Cruiseu i Bradu Pittu.

Film je te 1994. godine požnjeo golem financijski uspjeh i veliku gledanost među publikom, a i kritičari su ga vrlo pozitivno ocijenili.

Imao je dvije nominacije za Oscara, a tada još mlada glumica Kirsten Dunst bila je u utrci za najbolju žensku epizodnu ulogu u ovome ostvarenju za Zlatni globus.

Anne Rice napisala je desetke knjiga, među kojima i neke s temom erotske fikcije, ali pod pseudonimima Anne Rampling i AN Roquelaure.

Napisala je 15 nastavaka "Intervjua s vampirom" pa je tako nastala serija pod nazivom "Vampirske kronike". Još jedna njezina knjiga iz spomenute serije, "Kraljica prokletih", ekranizirana je 2002. godine.

Neki spisateljičini romani pretočeni su u kazališna djela. Prije petnaestak godina na Broadwayu je izveden mjuzikl "Lestat", koji je nastao po predlošku jedne od knjiga iz "Vampirskih kronika".

Glazbu za mjuzikl skladali su Elton John i Bernie Taupin. Mediji su tada nagađali da bi "Vampirske kronike" mogle postati tv serija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:58