MARY HIGGINS CLARK

UMRLA KRALJICA KRIMIĆA Virusom pisanja zarazila se u 7. godini, karijeru je počela pisanjem kratkih priča, sigurno ste čuli za neki od njezinih romana

 Lefevre Sylvain/ABACA / Abaca Press / Profimedia

U 92. godini umrla je Mary Higgins Clark, jedna je od najpoznatijih američkih autorica kriminalističkih romana.

Njezina izdavačka kuća Simon & Schuster potvrdila je smrt poznate autorice na Twitteru.

- Umrla je u mirno u dobi od 92 godine okružena članovima obitelji i prijatelja.

Kraljica krimića napisala je pedesetak knjiga prodanih u stotinu milijuna primjeraka, od čega 80 milijuna u Sjedinjenim Državama, otkako je prvi velik uspjeh ostvarila 1975. romanom "Where are the Children" ('Gdje su djeca').

Na hrvatski su prevedena gotovo sva njezina najveća djela poput 'Spavaj mirno, lijepa moja', "Prevrnuta kolijevka", "Zvat ću te svojom ljubavi", "Tatina mala djevojčica", "Pravi se da je ne vidiš", "Noć je moje vrijeme", "Već sam čula tu pjesmu", "Dvije djevojčice u plavom" i mnoga druga. Neka og njezinih hit romana su ekranizirana u TV filmove.

Rođena u New Yorku, u Bronxu, 24. prosinca 1927., u skromnoj obitelji irskog podrijetla, Mary Theresa Eleanor Higgins Clark 'zarazila se virusom' pisanja u dobi od 7 godina, govoreći da su Irci rođeni pripovjedači.

Rano je ostala bez oca i morala je rano počela raditi, a kada je sama postala majka obitelji, nastavila je pisati svakog dana od 5 do 7 sati ujutro prije nego djeca krenu školu.

Majka petero djece karijeru je započela pisanjem kratkih priča prije nego što se profilirala kao spisateljica romana. Prije nego što je počela pisati, radila je u marketinškoj agenciji, završila školu za tajnice te bila stjuardesa za Pan American Airlines.

- Vjerujte mi, ne možete zarađivati za život pisanjem kratkih priča i odgajati petero djece, rekla je za CNN 2002. Počela sam pisati scenarije za radio i tako naučila puno o pisanju. Uvijek mi je bilo drago što sam imala djecu. Mislim, oni su sjajna djeca, uvijek sam htjela šestero, a dobila sam ih petero, izjavila je za CNN.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:03