PIŠE MILJENKO JERGOVIĆ

UMRO CVETAN TODOROV Jedan od najumnijih Europljana današnjice

 Wikipedia

Jučer, u ponedjeljak, javljali su, jedni za drugim, portali najuglednijih svjetskih i europskih novina da je u sedamdeset i sedmoj godini života umro filozof, teoretičar književnosti, antropolog, semiotičar Cvetan Todorov. Rodio se kao Bugarin, u Sofiji 1. ožujka 1939, formirao se kao jedan od najznačajnijih francuskih intelektualaca u drugoj polovici dvadesetog stoljeća, i umro kao jedan od najumnijih Europljana današnjice. Ovdašnji bi ga domoljubni egzorcisti, pretpostavljam, proglasili otpadnikom i apatridom.

Nakon što je u Sofiji diplomirao filologiju, otišao je u Pariz i bio učenik Rolanda Barthesa. Bavio se temeljnim fenomenima suvremenog svijeta, Amerikom, koncentracijskim logorima, europskim strahom od barbara. Pisao je jasno, njegova misao bila je savršeno bistra i ukorijenjena. U svemu dobrom i važnom bio je dijete svoga doba.

U Hrvatskoj su prevedene njegove knjige 'Strah od barbara: s onu stranu sukoba civilizacija' (2009.), 'Duh prosvjetiteljstva' (2015.) i 'Osvajanje Amerike: pitanje drugoga' (2016.).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:42