U 78. GODINI

UMRO SLOVAČKI PISAC PAVEL VILIKOVSKY Smatrali su ga jednim od najvećih suvremenih pisaca u Slovačkoj i majstorom ironije

Pavel Vilikovsky
 AFP

Slovački pisac Pavel Vilikovsky, jedan od najistaknutijih i najprevođenijih slovačkih književnika, umro je u ponedjeljak u 78. godini, doznaje se u utorak od francuskog nakladnika.

"Nakladnička kuća Phebus s tugom vas mora obavijestiti da je slovački pisac Pavel Vilikovsky umro 10. veljače 2020.", navodi se u priopćenju te kuće.

Pavela Vilikovskog, rođenog u lipnju 1941., smatraju jednim od najvećih suvremenih pisaca u Slovačkoj i majstorom ironije.

Pisac, veliki ljubitelj Thomasa Bernharda, bio je dio intelektualnog naraštaja koji je na književnu pozornicu stupio u 60-ima radikalno utječući na slovačku prozu i na poeziju. Bio je jedini autor koji je dvaput osvojio uglednu slovačku književnu nagradu "Anasoft Literu".

Hrvatska nakladnička kuća Hena.com objavila je dvije njegove knjige, "Priče pravoga čovjeka" i njegov zadnji roman "Pas na cesti".

Vilikovsky je radio i kao prevoditelj te je na materinji jezik preveo djela Conrada, Malcoma Lowryja, Virginije Woolf i Faulknera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2022 16:53