KVESIĆ O MANDIĆU

‘Upoznali smo se prilikom intervjua za Omladinski tjednik. Razgovarali smo prepirući se‘

Zagreb, 081014.
Pisac Pero Kvesic, fotografiran u svom domu.

 Boris Kovacev/Cropix
‘Slagali smo se u otporu prema malograđanštini i kiču, ali Mandić nije poznavao rock glazbu‘

Pero Kvesić pisac, novinar i urednik, rekao nam je da ima pregršt uspomena s Igorom Mandićem budući da su se poznavali više od pedeset godina.

Upoznali su se kad je Kvesić imao 19 godina i kao mladi novinar je s njime radio intervju za Omladinski tjednik.

"On je bio etablirana veličina. Bio je stariji deset godina, to je bila velika razlika između nas. Intervjui su se u to vrijeme radili tako da uglavnom ideš sugovorniku niz dlaku, a ovo je bilo sve samo ne to. Mi smo intervju radili prepirući se", prisjeća se Kvesić.

"Prepirali smo se oko uloge štampe. Mi smo bili mladi buntovnici, rockeri. Slagali smo se u otporu prema malograđanštini i kiču, ali Mandić nije poznavao rock glazbu. To je za mene bilo neoprostivo. Ako je znao razliku između Beatlesa i Rolling Stonesa, ja bih se iznenadio", govori nam Kvesić, koji je od Mandića puno u životu naučio.

Kao generacija su, govori, učili od ljudi koje su cijenili. "Jedna je stvar kad ste u otporu nečemu što je vrijedno, a drugo kad oponašate bezvezno. Naša neslaganja su bila plodna".

Sretali su se svakodnevno po kafićima '70-ih, često su bili u zajedničkom društvu u Mocci kod tadašnjeg Trga Republike.

"Ja sam sjedio sa strane i slušao što stariji govore. Samo bi učio i upijao", kaže Kvesić i dodaje da su kasnije Mandić i on radili skupa i u Vjesniku. Uz gomilu neslaganja imali su još više poštovanja i zajedničkog posla, a posebno ga se dojmilo što je on, inače iznimno kitičan, o njegovoj posljednjoj knjizi pisao izuzetno pohvalno što je shvatio kao čin bliskosti.

Kvesić se od Mandića oprostio i dragom uspomenom iz mladosti koju je podijelio na svom Facebook profilu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 15:36