FERIĆ O SLUČAJU VISKOVIĆ

"Upravni odbor HDP-a odlučio je da ne reagiramo, ali da ćemo pokrenuti tribine s temom seksizma"

Tribina ”Maja u društvu književnika” u Knjižnici Bogdana Ogrizovića: Jagna Pogačnik, Zoran Ferić, Ivana Bodrožić i Nora Verde

 Snježana Pavić
HDP-ova tribina "Maja u društvu književnika" bila je prva u nizu, slijedit će "Maja u Saboru" a potom "Maja u redakciji"

Velimiru Viskoviću nije se svidjela kritika njegove knjige u Jutarnjem, pa je autoricu Jadranku Pintarić na Facebooku nazvao frustriranom nerotkinjom, i još danima vrijeđao nju i one koje su stale u njezinu obranu. To je bilo krajem srpnja. Hrvatsko društvo pisaca nije reagiralo na seksistički ispad svog potpredsjednika. Zašto su tako odlučili, objašnjavao je predsjednik HDP-a Zoran Ferić na tribini "Maja u društvu književnika" u subotu 22. listopada u zagrebačkoj Knjižnici Bogdana Ogrizovića, prvoj u nizu tribina HDP-a posvećenih seksizmu. HDP u slučaju Visković nije reagirao kad je trebalo, ali je napravio veliku stvar da pokrene raspravu o seksizmu i mizoginiji u čitavom društvu. Ako je to nešto što znamo da postoji posvuda, u čitavom svijetu, zašto to ne bismo mogli imenovati i adresirati i u Hrvatskoj?

Ljevičari koji ne vide mizoginiju

Želimo sačuvati integritet društva pisaca, napravljenog kao alternativa starom, nedovoljno osjetljivom na pitanja žena i manjinskih grupa, poručila je spisateljica Nora Verde. "Problem je puno ljevičarskih grupa što ne prepoznaju homofobiju i mizoginiju… Trebalo je preuzeti odgovornost i jasno reći: ovo nije u redu, i mi se tog društva ne bismo stidili", istaknula je Nora Verde.

Ferić je odgovorio da je sazvao Upravni odbor HDP-a, da su održali sjednicu preko interneta, i većinom glasova odlučili da neće pismeno reagirati, nego da će svoj stav izraziti kroz niz ovakvih tribina. "Kad se to počelo događati, odmah sam sazvao sjednicu Upravnog odbora, internetski, i na demokratski način, s dosta glasova više, izglasali smo da nećemo ići s priopćenjem, da se nećemo miješati u sukob jednog člana s jednom članicom", rekao je Ferić. Istup Velimira Viskovića po njemu je bio "nepotreban i neprimjeren". Ostali sudionici tribine isticali su da je HDP morao odmah javno reagirati: voditeljica Ivana Bodrožić, književna kritičarka Jagna Pogačnik i književnica Nora Verde. Ferić je branio odluku objašnjavajući da HDP ima 350 članova s velikom razlikom u godinama, a neki ne funkcioniraju na društvenim mrežama, gdje je Visković napao kritičarku. "Prije osuđujućih izjava društva potrebno je razgovarati. Ovo je treća tribina na ovu temu", kaže Ferić.

Tribine su zamišljene i kao edukativne, objasnila je Ivana Bodrožić: vrijeme se promijenilo, puno ljudi je neosviješteno oko toga što je primjereno i treba im objasniti što su to seksizam i mizoginija. Reakcija HDP-a trebala je biti korektiv tim članovima koje je potrebno educirati, istaknula je Jagna Pogačnik. Meni je tragično da moramo ljude od 60, 70 pa i 50 godina educirati o tome što je seksizam i mizoginija, upala je Nora Verde. To su karte koje imamo, konstatirala je Bodrožić.

Burno i emotivno

Tribina je održana u knjižnici Bogdana Ogrizovića u kišno poslijepodne pred možda dvadesetak slušatelja. Burna, emotivna, s puno neslaganja, a opet pristojna, bez uvreda. Počela je uvodom Ivane Bodrožić o tome kako se vremena mijenjaju, kod mlađih generacija više ne prolazi diskurs usvojen 70-ih, 80-ih i 90-ih, ono što je još prije 10-ak godina bilo samorazumljivo. Zato bi buduće tribine HDP-a o seksizmu koje će ona voditi trebale biti i edukativnog karaktera. Nakon "Maje u društvu pisaca", iduća je "Maja u Saboru" a potom "Maja u redakciji". Zoran Ferić je rekao da je seksizam sigurno proširen kao i mizoginija, jako puno se o tome piše i govori, no jednim dijelom stvari su promašene, odlaze u krivom smjeru. Žao mi je što se ne čuje glas žena koje rade u dućanima, pa i u prostituciji, rekao je Ferić, kao i žena unutar kompanija koje nisu bliske medijima. "Od 350 članova HDP-a jednu trećinu čine spisateljice i sasvim sigurno njihov glas se čuje", ustvrdio je Ferić. Da, žene su vidljive, odgovorila mu je nešto kasnije Ivana Bodrožić, ali kad je riječ o nagradama i to onim novčanima, stvari su jasne, rekla je, aludirajući na to da je novac rezerviran za muškarce. "Može li se od te vidljivosti zamijesiti kruh?", zapitala se Nora Verde.

Na pitanje što je mislio kad je rekao da rasprave o seksizmu i mizoginiji odlaze u krivom smjeru, Ferić je odgovorio da je mislio na zloupotrebe, za koje vjeruje da su dosta česte. Govoriti o zloupotrebama sad kad smo konačno spremne govoriti o tome što nam se događa, to je tipična obrana muške pozicije, napala ga je Nora Verde: "Stoljećima se žene ponižavaju i guraju na margine, zašto odmah čim progovore govoriti o zloupotrebama i braniti muškarce čije će pozicije, ili sujete, biti povrijeđene malim brojem zloupotreba?" "Nije riječ samo o zloupotrebama", odgovorio je Ferić, "nego o tome što velik broj žena taj pokret ne obuhvaća, a stanje je pogoršano time što je društvo kompletno otišlo udesno."

Toliko puno žena ima osjećaj da su bile oštećene zato što su žene, naglasila je Ivana Bodrožić, i sad dolazi trenutak da to možemo jasno artikulirati, pa bi bilo važno da muškarci priznaju da je to zaista bilo tako i da će se ubuduće ponašati drugačije. "Postoji snažna potreba da se priznaju određene stvari, bez ALI", poručila je Ivana Bodrožić. No Ferić joj se suprotstavio: "Ja mislim da ne smijemo i ne možemo govoriti bez ali-ja, jer je situacija osjetljiva". Kasnije mu je odgovorio iz publike Drago Glamuzina, pisac i urednik VBZ-a. "Mislim da nema ALI. Svi se slažemo da smo protiv seksizma i mizoginije, zadnjih godina žene više pišu i više dobivaju nagrade, to je sve dio jednog procesa… Svi se slažu s tim da je Velimir Visković bio neprimjeren", rekao je Glamuzina.

Jagna Pogačnik je rekla da se mora poći od teze da mizoginija i seksizam postoje na svim razinama, ali ona ne vjeruje da je to u HDP-u najvažnije pitanje. Za Viskovića je rekla da joj je nepojmljivo da reagira na književnu kritiku, a prije nekoliko godina nije mu smetalo kad je Jutarnji napisao da ako Mick Jagger ima malo dijete, što ga ne bi imao Visković.

Seksizam na Sveučilištu

Zoran Ferić i Jagna Pogačnik ocijenili su da je u 80-ima bilo manje seksizma nego danas. "Vjerujem da je ženama 80-ih situacija bila bitno bolja, i ženama u kulturi, i onima za kasom", ustvrdio je Ferić. Jagna Pogačnik rekla je da je 80-ih bilo puno manje seksizma ovog tipa, ali nije bila ni tolika osviještenost. "Odrasla sam u obitelji sveučilišnih profesora, nitko mi se nije obraćao sa sine. Seksizma je bilo, ali… ja sam se kretala u intelektualnim krugovima, gdje je to bilo na razini incidenta", ustvrdila je kritičarka.

U vezi s tim je li seksizam važan problem HDP-a, Jagna Pogačnik ustvrdila je da toga ima više na adresama Sveučilišta, HAZU, DHK, nego u njezinim krugovima. "Dakle Jagna, ako je vama dobro, onda je svima dobro", suprotstavila joj se Nora Verde. Predložila je da analiziraju strukturu HDP-a: tri žene rade posao, a tko predsjedava? Muškarci. "Zašto mene HDP podsjeća na tipično balkansko preduzeće?", rekla je.

Ferić joj je replicirao da Upravni odbor HDP-a ipak ima tri žene, na pet muškaraca… "Nije to zato što mi zli muškarci ne pripuštamo žene. Prozivanje društva mi se čini duboko nepravednim", rekao je.

Još se javila Katarina Luketić s opisom suptilnog svakodnevnog seksizma zbog kojeg žena mora uložiti puno više truda od svog kolege. "No stvari se neće mijenjati same od sebe, moraš ući u društvo, u redakciju, i izboriti se za sebe", rekla je.

Vodila se rasprava o značaju rasprava na Facebooku, jer je Jagna Pogačnik rekla da je osnovni razlog zašto je došla to da Facebook ne bude mjesto na kojem se rješavaju stvari.

Ukratko: burno, intenzivno, zanimljivo. Čestitke Zoranu Feriću na hrabrosti da se suoči s kritikama, a sudionicama na artikuliranosti i samosvladavanju. Nadam se da ćemo na idućim tribinama vidjeti predsjednike stranaka i glavne urednike, rasprava o svakodnevnom seksizmu konačno bi trebala početi i kod nas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 15:36