AMOS OZ

Upravo objavljena "Što čini jabuku?", najosobnija knjiga velikog izraelskog pisca

Zagreb, 170311. Amos Oz, izraelski pisac snimljen lobiju u hotela Regent Esplanade.
 Dragan Matic/Cropix
Šest razgovora o pisanju, ljubavi, osjećaju krivnje i ostalim užicima koje je vodio s njegovom urednicom i prijateljicom Širom Hadad

Upravo je iz tiska izašla nova knjiga nedavno preminulog Amosa Oza, naslovljena “Što čini jabuku?” (Fraktura, prijevod Andrea Weiss Sadeh). Oz je umro na samom koncu 2018., a knjiga je u Izraelu objavljena godinu dana kasnije.

Podnaslov je “Šest razgovora o pisanju, ljubavi, osjećaju krivnje i ostalim užicima”, riječ je o intervjuima, pomno izabranima, u kojima je, najavljuju, uhvaćena bit cjeloživotnog dijaloga što ga je veliki pisac vodio sa sobom i svijetom koji ga okružuje. Ukoričeni su razgovori koje je pisac vodio s njegovom izraelskom urednicom i dugogodišnjom prijateljicom Širom Hadad. Knjiga je u neku ruku intimni portret Amosa Oza. U njoj, među ostalim, govori zbog čega je promijenio ime nakon majčina samoubojstva, što je jedna od tema kojom se bavio u njegovom antologijskom romanu "Priča o ljubavi i tmini".

U "Što čini jabuku?" govori i zašto je napisati roman isto kao sagraditi čitav Pariz od šibica i ljepila, kako razmišlja o ljubavi i o seksu, o feminizmu i fanatizmu, prošlosti i budućnosti ... Odgovara i na pitanje može li književnost promijeniti čovjeka, može li promijeniti svijet. Knjiga donosi Ozova razmišljanja o djetinjstvu, odrastanju, važnim knjigama i autorima, o stvaralačkom procesu i nadahnuću, o pitanjima ljubavi i braka, politike i vjere, roditeljstva, starenja i smrti...

image
"Što čini jabuku"

“… Što čini jabuku? Voda, zemlja, sunce, drvo jabuke i malo gnojiva. Ali ona nije nalik nijednoj od tih stvari. Napravljena je od njih, ali nije im nalik. Tako je i s pričom, i ona je sigurno načinjena od zbroja susreta, iskustava i slušanja.”, piše Oz.

David Grossman, važan izraelski autor i desetljećima blizak prijatelj Oza za “Što čini jabuku?” kaže da je to knjiga koja "otkriva Amosa Oza onakvoga kakvoga smo ga poznavali mi, njegovi prijatelji: otvorenog i s nevjerojatnim smislom za humor i ironiju.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:54