POSLJEDNJI SEKRETAR ŠKOJ-a

Uz vino, srdele i Tovareću muziku predstavljena knjiga kolumni Zorana Franičevića

 Josko Ponos / CROPIX

SPLIT – Na drugu godišnjicu smrti Zorana Franičevića, dugogodišnjeg novinara Slobodne Dalmacije i legendarnog urednika omladinskog lista „Polet“, uz vino, srdele i Tovareću mužiku u splitskom klubu O' Hara, u petak navečer predstavljena je knjiga njegovih kolumni „Posljednji sekretar ŠKOJ-a“.

Knjiga, čiji predgovor potpisuje Renato Baretić, objavljena je u izdanju Slobodne Dalmacije i EPH.

Zoranove jake emocije prema otocima sabrane su u kolumnama nazvanim „Otoče volim te“ objavljenim 2005.-te godine i putopisima „Škojopis“, koje je za ovu knjigu priredila Ivana Franičević, Zoranova kći.

Treći pak dio ovog izdanja donosi i odabrane tekstove objavljene u splitskom dnevniku. Renato Baretić, autor nekrologa, prisjećajući se svog urednikovanja nad kolumnama „Otoče volim te“, prisjetio se i legendarnih Zoranovih -probijanja rokova. Fiksni broj redaka i strogi deadline, to se s Franom definitivno nije moglo naći u istoj jednadžb i- kazao je Baretić. No, unatoč tome, reći će Baretić, otoci će se još dugo načekati takvog prijatelja, strastvenog sekretara škoja.

- Zorana, nažalost više nema među nama, ali moramo biti sretni što je on danas tu u pisanoj riječi i sjećanju svih nas - riječi su multimedijalnog umjetnika Ivice Jakšića Puka.

Zoranov prijatelj još iz vremena „Poleta“ Sven Semenčić, direktor u EPH, u predgovoru knjige ističe kako je Zoran knjigu čekao dulje od tri desetljeća i eto, konačno i dočekao. Osim promocije knjige Franičevićevi prijatelji priredili za posljednjeg sekretara škoja priredili su tulum na kojem su nastupili Žan Jakopač, Gego, Svila, Bruno Leiner, Maks Juričić i drugi. Knjiga Franičevićevih kolumni, eseja i reportaža bogato opremljena fotografijama, čije promocija nakon Splita seli u Komižu, pokazuje kakvog su škojpisca izgubili jadranski otoci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 06:39