U kući Ritz

Varaždinska Gradska knjižnica od danas u vlastitom prostoru, nakon 183 godine

Varazdin, 260421.
Otvoreni su novi prostori Gradske knjiznice i citaonice Metel Ozegovic na Franjevackom trgu. Otvorenju je bila nazocna ministrica kulture i medija Nina Obuljen Korzinek.
Na fotografiji: Gradonacelnik Ivan Cehok i ministrica Nina Obuljen Korzinek.
 Zeljko Hajdinjak/Cropix
Knjižnica ima oko 300.000 tisuća jedinica građe. Ondje su izložene zbirka Gustava Krkleca te zbirke Marijana Zubera i Zvonka Milkovića

Nakon pune 183 godine, varaždinska Gradska knjižnica i čitaonica „Metel Ožegović“ u novouređenom je vlastitom prostoru, a knjižnicu je u ponedjeljak otvorila ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.
Kuću Ritz na Franjevačkom trgu, gdje je sada Gradska knjižnica, Grad Varaždin kupio je za 11,4 milijuna kuna, a u adaptaciju, uređenje i opremu uloženo je 15 milijuna kuna, od čega su 4,2 milijuna Ministarstva kulture i medija.
Ministrica Obuljen Koržinek istaknula je da je knjižnica dobila reprezentativan prostor, dodajući da je Ministarstvo kulture projektu od početka dalo punu potporu.

„U Varaždinu smo prisutni zajednički na nizu projekata - tu je obnova HNK, obnova sinagoge, a najavila bih i obnovu Državnog arhiva kojem će i ta kulturna institucija važna za grad i za građane dobiti primjereni smještaj”, rekla je ministrica.
Dodala je da Varaždin može biti ponosan na svoju kulturu i baštinu te na suvremene umjetnike i nove inicijative.
„Danas smo ovdje da svi zajedno potvrdimo važnost knjige i čitanja i zaista od srca čestitam na ovakvom sjajnom projektu”, rekla je Obuljen Koržinek.

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok je istaknuo da nije bilo lako realizirati takav projekt.
„Evo, uspjeli smo u ove četiri godine, zajedno s Ministarstvom kulture, obnoviti ovu zgradu, sačuvati kulturni spomenik od propadanja”, rekao je Čehok i dodao da će obnove kazališta, gdje je dosad bila Gradska knjižnica, sinagoge i vile Oršić biti veliki zamašnjak duhovnoga i kulturnog razvoja grada.

Varaždinska knjižnica ima oko 300.000 tisuća jedinica građe, a na površini od dvije tisuće četvornih metara su i studijska čitaonica, dvorana za prezentacije, oprema za samoposudbu, oprema za slabovidne te za osobe s teškoćama u kretanju.
Među ostalim, ondje su izložene ilirska zbirka i zbirka Gustava Krkleca te zbirke Marijana Zubera i Zvonka Milkovića, razglednice Ernesta Hemingwaya poslane Gustavu Krklecu i mnoge druge zanimljivosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:52