ansambl antiphonus

Večer posvećena Lorcinoj poeziji najavila glavnu premijeru Ljetnih igara - "Krvavu svadbu"

Sunčani sat, susret s Lorcom u ljetnikovcu Bunić-Kaboga

 Dubrovačke ljetne igre
Posebnost večeri bila je u tome što je bajkoviti ambijent ljetnikovca Bunić-Kaboga maksimalno iskorišten za izvedbu

Dubrovačke ljetne igre pripremile su za svoju publiku poseban događaj pod nazivom Sunčani sat, koji je održan 10. kolovoza u ljetnikovcu Bunić-Kaboga. Ova poetsko-glazbena večer bila je posvećena poeziji španjolskog književnika Federica Garcíje Lorce koju je publika te večeri doživjela i u govorenom i glazbenom obliku. Stihovi Lorcinih pjesama, koje su interpretirali glumci Glorija Dubelj i Marko Capor izmjenjivali su se sa stavcima skladbe "Romancero gitano" (1951.) talijanskog skladatelja Marija Castelnuevo-Tedesca. Riječ je o uglazbljenju sedam Lorcinih pjesama iz zbirke "Poema del cante jondo" u kojemu kombinira klasičan zborski slog i vokalni izričaj s odabranim elementima flamenca, kao što su pojedine harmonijske progresije, melodijske ornamentacije ili karakteristični ritmovi. Namijenjena je zboru i gitari, a u Dubrovniku su je u komornom obliku izveli članovi ansambla Antiphonus (Monika Cerovčec, Anabela Barić, Martina Borse, Ivan Bingula, Siniša Galović i Tomislav Fačini) i gitarist Izidor Erazem Grafenauer.

image

Sunčani sat, susret s Lorcom u ljetnikovcu Bunić-Kaboga

Dubrovačke ljetne igre

Posebnost ove večeri bila je u tome što je predivan i bajkoviti vanjski i unutarnji ambijent ljetnikovca maksimalno iskorišten za izvedbu, pa je, uz same stihove i glazbu, na cjelokupan doživljaj utjecao i prostor, okoliš, njegove boje, osvjetljenje i akustičke posebnosti. Događaj je tako započeo na otvorenom, u zelenom, blago osvjetljenom i te večeri vjetrovitom vrtu ljetnikovca. Stihovi su okruživali publiku sa svih strana zbog različitog razmještaja glumaca u prostoru oko publike. Time je za interpretiranje poezije odlično iskorištena vertikalnost terasastih vrtova kao i otvoreni prozori zgrade u pozadini.

Događanje je zatim premješteno na terasu ljetnikovca kojom je dominirala tama te siva boja pošljunčanog puta i kamene zgrade. Posljednja pjesma izvedena je u dvorani ljetnikovca, što je donijelo i promjenu zvučne slike. Šestorici pjevača ovaj je prostor pružio odjek i pomiješao ih u jednu homogenu zvukovnu masu koja je ispunila cijeli ambijent. Bila je zanimljiva ova promjena akustike, budući da su se u vanjskom prostoru pjevači mogli čuti pojedinačno (odnosno mogao se razabrati svaki glas i kada su svi pjevali u isto vrijeme) ili kao dva sastava koji su u međusobnom dijalogu (muški i ženski glasovi).

Ovim jedinstvenim i maštovito kreiranim događajem osvježavajućeg koncepta najavljena je Lorcina predstava "Krvava svadba" čija će se premijera održati 17. kolovoza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:07