Sajam knjiga u Puli

‘Velika je stvar što je sajam posvećen Daši Drndić. Velik je njezin doprinos književnosti, i velik je doprinos njezine obitelji Istri‘

Dijana Vidušin

 Goran Sebelic/Cropix
Svečani uvod u 100 programa desetodnevnog festivala knjiga i autora vodila je pulska glumica Dijana Vidušin

Kao prije epidemije danas je točno u podne u velikom stilu otvoreno 28. izdanje Sajma knjiga i autora u Puli ispred Doma hrvatskih branitelja u Puli. Sajam posvećen preminuloj spisateljici Daši Drndić, kojoj je ovogodišnja sajamska tema – "Povratak" – bila ishodišna u većem dijelu njenog književnog opusa, otvoren je pred brojnom publikom. Svi su nakon prošlogodišnje neobične godina, kada su se održala dva sajma u prostru bivše tvornice Arena Trikotaža, jedva čekali da se vrate u, kako kažu, "dom knjige", odnosno Dom hrvatskih branitelja koji je i zaštitni znak sajma.

- Svi mi čeznemo za veliki povratkom. Ove godine, mlada ekipa uz nas veterane zaslužuje ovaj povratak. Već smo se vratili u naš dom, dom knjige, Dom hrvatskih branitelja i ove dekadentne salone gdje knjiga najbolje stoji. Vratili smo se velikim autorima i velikim programima, a priželjkujem da se vrati i velika publika. I to se dogodilo, kazala je na otvorenju sajma njegova direktorica Magdalena Vodopija. Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek istaknula je pak da je svaka ovakva manifestacija prilika kako bi se promovirala knjiga i čitanje.

- Drago mi je da Pula i Istra ustraju u tako vrijednoj manifestaciji dovodeći vrijedne pisce, autore, promotore, nakladnike na najbolji način doprinosi upoznavanju hrvatske čitateljske publike s novim autorima, ali i uspostavi nekih novih veza i kontakata. Vidjeli smo dosad mnoge velike pisce koji prošlih godina gostovali na ovom sajmu i koji su kasnije postali rado čitani autori sa značajnim prijevodima u Hrvatskoj, kazala je ministrica.

Tri trenutka ovogodišnjeg sajma knjige u Puli dotaknuto se i pulski gradonačelnik Filip Zoričić.

- Prvi je Daša Drndić i njen "Put do subote" i "Belladonna" kao jedan od najčitanijih njenih djela. Danas je međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i ona je ta koja je kritički progovarala o toj temi. Drugi važan trenutak je Pasolini, preporučam Strast i ideologiju, njegovo djelo te njega kao pisca, čovjeka koji je sudjelovao u filmskoj industriji. To je jedna od manifesta tih vremena. Treći važan dio je tema sajma, a to je povratak, povratak samome sebi, kazao je. Rekao je da danas želi mnoge povratke, a jedna od njih je povratak iz licemjernog društva u društvo istine.

Istarski župan Boris Miletić kaže da manifestacije poput Sajma knjige čine malu Istru i Pulu velikima.

- Velika je stvar što je sajam posvećen Daši Drndić. Njen je velik doprinos književnosti, ali je i velik doprinos njene obitelji Istri. A što se tiče teme povratka, mogu reći da mnogi žive u prošlosti, mnogi su previše okupirani budućnošću, nije to ništa loše. Ali moja želja je da se ljudi vrate u sadašnjost i ovaj trenutak, kazao je Miletić.

Svečani uvod u 100 programa desetodnevnog festivala knjiga i autora vodila je pulska glumica Dijana Vidušin dok je jazz-ritam ceremoniji u swing maniri 30-ih i 40-ih godina zadao Big Band Pula na čelu s Brankom Sterpinom. 28. Sa(n)jam knjige u Istri održava se od 25. studenog do 4. prosinca Ove godine će se cijenjeni sajamski program Doručak s autorom ponovno moći pratiti i na Trećem programu Hrvatske radiotelevizije, dugogodišnjim medijskim partnerom festivala. Uz programe na Sajmu posebno će se, dakle, održati i Noć galerija u četiri različite galerije u staroj jezgri Pule uz četiri vrhunska europska autora: Maxa Neumanna, Timu Viljakainena, Mateja Povšea i Davidea Toffola. Odaziv izdavača jedan je od najvećih dosad: 280 nakladnika i gotovo 25.000 knjiga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:23