POZNATA KNJIŽEVNICA

Veliko iznenađenje: Tena Štivičić nova je ravnateljica Drame HNK

Tena Štivičić

 Marko Todorov/Cropix
Zadnje četiri godine živi u Škotskoj sa suprugom glumcem Douglasom Henshallom, a od 2003. živjela je i radila u Londonu. Njezine drame igraju se širom svijeta. Piše na hrvatskom i engleskom

Pred kraj kazališne sezone u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu događaju se promjene u vrhu Drame. Dosadašnja ravnateljica Drame Nenni Delmestre zbog osobnih i obiteljskih razloga se od 10. lipnja 2024. povlači, a na to mjesto dolazi Tena Štivičić. Mnoge je pozitivno iznenadilo imenovanje naše poznate dramatičarke na ovo mjesto kao i njezin povratak u Zagreb.

Tena Štivičić apsolutno je jedno od u svijetu najafirmiranijih imena hrvatskog dramskog pisma.

Zadnje četiri godine živi u Škotskoj sa suprugom glumcem Douglasom Henshallom, a od 2003. živjela je i radila u Londonu. Njezine drame igraju se širom svijeta. Piše na hrvatskom i na engleskom.

"Čast mi je što je naša proslavljena dramaturginja i spisateljica Tena Štivičić prihvatila moj poziv da bude ravnateljica Drame te vjerujem kako će naš sjajni dramski ansambl pod njenim vodstvom uspješno, uz klasični repertoar, ostvarivati inovativne dramske forme s naglaskom na razvoj dramskih projekata i originalnih produkcija", rekla je intendantica zagrebačkog HNK-a Iva Hraste Sočo.

"​Izrazito mi je zadovoljstvo na poziv intendantice Ive Hraste Sočo preuzeti dužnost ravnateljice Drame HNK u Zagrebu. Na ovoj odgovornoj poziciji posvetit ću se stvaranju inspirativnog i poticajnog okruženja za sve članove našeg ansambla kao i suradnike. Iskreno se radujem svim izazovima i budućim uspjesima", izjavila je Tena Štivičić.

Tekstovi su joj često izvođeni na hrvatskim i svjetskim pozornicama, a osvojila je, između ostalih, Europsku autorsku nagradu i Nagradu za inovativni dramski tekst na Heidelberg Stückemarktu 2008.

Diplomirala je dramaturgiju na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, a 2004. magistirala je na londonskom Goldsmiths Collegeu, na Odsjeku za dramsko pismo.

Prvu dramu "Nemreš pobjeć od nedjelje" napisala je za vremena studija dramaturgije, iste je godine za nju dobila Nagrada Marin Držić, drama je iste godine i praizvedena u Zagrebačkom kazalištu mladih.

"Nemreš pobjeć od nedjelje" jedna je od njenih najizvođenijih drama, prevedena na mnoge jezike i izvođena širom Europe.

Drama "Dvije" praizvedena je 2003. u beogradskom kazalištu Atelje 212, to je prva suvremena hrvatska drama postavljena na srpsku pozornicu nakon 1990-ih i raspada Jugoslavije. "Dvije" je na Marulićevim danima u Splitu osvojila Nagradu publike, potom je izvedena i u nekoliko novih produkcija u regiji, uključujući i zagrebački HNK.

Objavljena je u zbirci drama "Dvije i druge" u nakladi Profila.

Preseljenjem u London tamo je prvo napisala dramu "Fragile!" koja je praizvedbu imala u Mladinskom Gledališču u Ljubljani i proglašena je najboljom predstavom godine na Borštinkovom festivalu u Sloveniji.

"Fragile!" je izvedena u nizu europskih zemalja, uključujući Veliku Britaniju, Njemačku, Austriju i Tursku, te BBC Radiju4; prevedena je na nekoliko jezika i osvojila je mnoge nagrade, među kojima Europsku autorsku nagradu i Nagradu za inovativni dramski tekst na Heidelberg Stückemarktu 2008.

2006. Tena Štivičić je, povodom obilježavanja pedesete obljetnice postojanja legendarnog teatra Royal Court, po izboru BBC-a i Royal Courta uvrštena među pedeset mladih dramskih pisaca za koje se očekuje da će obilježiti sljedećih pedeset godina kazališta u Velikoj Britaniji.

Drama "Krijesnice", nastala u Studiju National Theatrea u Londonu, praizvedena u ZKM-u, osvojila je niz nagrada u Hrvatskoj, otvorila je Festival nove europske drame u Wiesbadenu 2008., kasnije je izvođena u Njemačkoj, Bugarskoj, Srbiji i na BBC radiju.

2007. je napisala jednočinku za omnibus drama Goldoni Terminus (Eduardo Erba/Tena Štivičić/Rui Zink) koje su premijerno izvedene na Venecijanskom bijenalu.

2009. je zastupala Hrvatsku u međunarodnom kazališnom projektu Orient Express s dramom "Sedam dana u Zagrebu".

2013., s troje europskih pisaca Malgorzatom Sikorskom Miszczuk, Steveom Watersom i Lutzom Hübnerom, napisala je dramu "Europa" u koprodukciji kazališta Birmingham REP, ZKM, Dresden Staatstheater i Teatr Polski.

Drama "Invisible" praizvedena je u koprodukciji kazališta Transport i New Wolsey u Velikoj Britaniji, po toj drami produkcijska kuća Good Films pripremi snimanje istoimenog filma.

Drame Tene Štivičić objavljenje su u brojnim antologijama i zbirkama drama.

"Tri zime", drama koja pripovijeda o četiri generacije zagrebačke obitelji tijekom dvadesetog stoljeća, praizvedena je u National Theatreu u Londonu, 2014. u režiji Howarda Daviesa i osvojila je prestižnu nagradu Susan Smith Blackburn za najbolju dramu 2015.

Potom je imala slovensku izvedbu, a zatim ju je Ivica Buljan režirao i za pozornicu zagrebačkog HNK, po broju publike bila je to

jedna od najgledanija predstava u zadnjih dvadesetak godina, kasnije je postavljana i u nekim drugim zemljama.

Tena Štivičić radila je kao dramaturginja na nizu predstava, među kojima su "Closer" Patricka Marbera u kazalištu Gavella, Romeo i Julija ‘68. i Cabaret Brecht u Kazalištu Ulysses i balet Mačak u čizmama u zagrebačkom HNK-u.

S ocem, Ivom Štivičićem, surađivala je na predstavama "Pijana noć 1918.", Štivičićevoj adaptaciji Krležine priče i "Shakespeare u Kremlju", Štivičićevoj originalnoj drami. Obje je drame postavilo kazalište Ulysses.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. lipanj 2024 13:33