Kvadratura

Velimir Grgić: Zen budizam, stoicizam i Wim Hof metoda postali su dio mog života davno prije nego što su postali trend

Velimir Grgić

 Ivan Posavec/
"Industrijia sreće" knjiga je koja se bavi eskpanzijom globalnog i lokalnog self-helpa na vrlo informativan, zabavan i pomalo ironičan način. To je već 17. knjiga svestranog Grgića

"Industrijia sreće", s podnaslovom - Kako je kult samopomoći oblikovao naše živote u 21. stoljeću, sedamnaesta je knjiga svestranog Velimira Grgića, filmskog i glazbenog kritičara, scenariste, producenta. U knjizi Grgić, na pomalo ironičan način, daje iscrpni prikaz svjetskog i lokalnog self-helpa. Knjiga je na trenutke i vrlo zabavna a mene je zanimalo je li proučavanje self helpa imalo utjecaja i na njegov život?

"Self-help je širok pojam, neke stvari su jako ozbiljne i korisne, Zen budizam, stoicizam i Wim Hof metoda su u raznim fragmentima postali dio mog života davno prije nego što postali internetski trend. U “Industriji sreće” analiziram stanje, detektiram dobro i loše kroz priču o licu i naličju pojedinih metoda i gurua. Ako govorimo o korisnoj mudrosti, možda je jedna od njih upravo podsjetnik da se guruima treba smijati, a ne ih shvaćati ozbiljno", kaže Grgić kojeg smo pitali što je dominatan trend u suvremenom self-helpu? I zašto naša scena kaska za globalnim trendovima?

"Novac - kako se obogatiti, to je dominantni trend, bio i ostao, dakle kako financijskom stabilnošću doputovati do mentalne stabilnosti, pri čemu nitko ne spominje onu čuvenu “more money, more problems”. Hrvatska još uvijek nije Amerika pa kod nas odlično ide tzv. “katolički self-help” - što je to, govori vam sadržaj knjiških polica u pošti", duhovit je Grgić.

A koji je od dosadašnjih 17 naslova bio najuspješniji?

"Veći komercijalni iskorak imao je “Eminem - Američki ninja”, moja prva knjiga koju sam 2003. objavio s Tonćijem Kožulom, a prodala se u tri, četiri naklade. Zatim, “Žuti titl - Drugačija filmska enciklopedija”, knjiga-fenomen koji sam napisao s Markom Mihalincom. “K-Pop enciklopedija” i “Tik Tok”, naslovi koji su nastali u dogovoru s izdavačem i vizionarom Nevenom Kepeskim, prve su knjige tog tipa na svijetu, a “K-Pop” je danas potpuno rasprodan. "

A o čemu će biti 18. knjiga? "Hah, tko to zna. Imam nekoliko ideja, ali trenutno sam toliko zaposlen oko filmske produkcije da ne stignem niti sekunde sjediti za tastaturom. "

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. ožujak 2024 14:25