ODLAZAK VELIKANA

VIDEO: ELMORE LEONARD UMRO U 88. GODINI Američki pisac čiji su romani postali holivudski hitovi

 Wikipedia

Od posljedica infarkta u 88. godini umro je u utorak ujutro veliki američki pisac Elmore Leonard, ponekad zvan i “Dickens iz Detroita”.

Iako je rođen u New Orleansu, odrastao je u gradu poznatom po automobilskoj industriji, no inspiraciju za svoje radove pronalazio je posvuda, uvijek preferirajući čvrsti žanrovski okvir, koji bi zatim slamao nekonvencionalnim stilom, likovima i situacijama.

Počinje objavljivati od 1953., vrlo brzo se vežući uz Hollywood, koji mu je za razliku od izdavača nudio pristojne honorare: po njegovim pripovijetkama u tom desetljeću snimljeni su klasici “U 3:10 za Yumu” i “Čovjek iz Arizone”, a “Hombre” s Paulom Newmanom mu je prvi ekranizirani roman.

Sjajni predlošci

U prvi mah se stjecao dojam da je specijalist za vesterne, no krimići su ga podjednako opsjedali: drugi val njegovih ekranizacija nahrupio je u drugoj polovici devedesetih, kada su po njegovim predlošcima snimljeni sjajni filmovi „Uhvatite maloga”, “Daleko od očiju” i “Jackie Brown”.

Životno djelo

S godinama je znatno proširio tematski raspon svojih romana (možete provjeriti, jer ga se u nas dosta prevodilo), a životno mu je djelo briga nad virtuoznom serijom “Pravednik”, u kojoj Timothy Olyphant igra Raylana Givensa, lik koji je često iskrsavao u njegovu opusu.

Pisao je puno i često, no razina je uvijek bila iznimno visoka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 16:19