KVADRATURA

Vidićeva nova knjiga, ‘Faradayev kavez‘, pikarski je roman o pustolovinama službenika Bubala

Ivan Vidić
Vidić (54) je jedan od najzanimljivijih suvremenih hrvatskih pisaca kojeg, prije svega, percipiramo kao dramatičara

"Napisao sam zabavan, pikarski roman", kaže Ivan Vidić prepričavajući mi radnju svog novog romana "Faradayev kavez", upravo objavljenog kod Disputa. U romanu tako pratimo pustolovine Krešimira Bubala, zaposlenog pri Ministarstvu pravosuđa kao višeg stručnog savjetnika za unapređenje kaznenog sustava. Krešo prolazi razne faze, objašnjava Vidić. Prvo želi sve strpati u zatvor da bi u jednom trenutku i sam bio pritvoren. Nakon raspada braka prolazi razdoblje opsesije ženama, nakon otkaza završi na selu kao pomoćni radnik.

Tijekom svog seoskog života se i oženi, dobije djecu, a kako roman odmiče, događaji postaju pomalo fantastični, zapravo satirični. Vidić pustolovine Krešimira Bubala priča s osmijehom na licu, vidno se zabavljajući, a na moju opasku kako sve zvuči kao neki ludi film ispravlja me. "Ma previše se toga događa, to bi moglo stati eventualno u seriju", kaže.

Vidić (54) je jedan od najzanimljivijih suvremenih hrvatskih pisaca kojeg, prije svega, percipiramo kao dramatičara iako zadnjih godina uglavnom objavljuje prozu. Prije dvije godine je tako izdao zbirku priča "San o tisuću ljeta". Vlastito pisanje opisuje kao jednostavno, dostupno - to nije tekst koji bi se trebao teško čitati, kaže dodajući i tautološko objašnjenje: Napokon pišem ono što želim pisati.

Vidićeve drame se često i rado postavljaju na hrvatskim (ponekad i stranim) pozornicama; od kultnih "Ospica" (1997.) s kojima se probio do "Noćnog života", drame koju je 2016. u ZeKaeM-u postavio Magelli. Za ovu godinu je dogovarao postavljanje svog novog dramskog teksta u Komediji, no planove je poremetila prvo pandemija pa potres.

"Ne zanima me više domaća politika, bavim se samo velikim, svjetskim igračima", napola u šali kaže ovaj pisac koji je sjajan, dobro informiran, duhovit i zabavan sugovornik. Čiji diskurs zavređuje mnogo više pažnje u javnom prostoru nego što dobiva.

image
Ivan Vidić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:03