NOVO IZDANJE TRIBINE

Više od 25 pjesnika na jednom mjestu, sutra će u Kinoteci čitati svoje pjesme

Tribina Poezija u drugom filmu: Davor Šalat, Sanja Baković, Evelina Rudan i Pablo Srdanović

 Jutarnji list
Povod je tematski broj časopisa Croatica ‘Suvremeno hrvatsko pjesništvo (1990. – 2020.)‘ koji su uredile Evelina Rudan i Ivana Drenjančević

Na pjesničkoj tribini Poezija u drugom filmu, koja već odavno ima status gradske kulturne senzacije, u ponedjeljak 20. svibnja bit će predstavljen tematski broj časopisa Croatica “Suvremeno hrvatsko pjesništvo (1990. – 2020.)”. Tribina se održava u Kinoteka Baru, a počinje u 18.30 sati. Broj časopisa Croatica, koji izdaje Odsjek za kroatistiku zagrebačkog Filozofskog fakulteta, uredile su Evelina Rudan i Ivana Drenjančević, a s urednicama i predstavljačicom Anerom Ryznar razgovor će voditi moderatorica Poezije u drugom filmu Sanja Baković.

Tom prilikom pjesme će čitati niz pjesnika, redom Marija Andrijašević, Ivan Babić, Krešimir Bagić, Tomica Bajsić, Ana Brnardić, Lana Derkač, Drago Glamuzina, Nataša Govedić, Andrijana Kos Lajtman, Ivan Koprić, Miroslav Kirin, Ivan Herceg, Monika Herceg, Irena Matijašević, Miroslav Mićanović, Branislav Oblučar, Marko Pogačar, Zrinka Posavec, Damir Radić, Davor Šalat, Ivan Šamija, Dinko Telećan, Zvonko Zečević, Darija Žilić... Pjesme Tatjane Gromače, Dorte Jagić, Ivana Rogića Nehajeva, Ivana Klarića, Franje Nagulova, Ivice Prtenjače, Gorana Rema, Delimira Rešickog, Svena Adama Ewina, Nade Topić, Damira Šodana i Olje Savičević Ivančević interpretirat će Anamarija Mrkonjić, Lana Milošević i Zvonko Zečević.

O tematskom broju Croatice pjesnik i kritičar Goran Rem rekao je kako se radi o “marno odrađenom velikom poslu, potrebnom i potrebnom i potrebnom! Ipak je, kada je riječ o poeziji, riječ o najboljem što piše i misli hrvatski jezik”. Pjesnik i kritičar Davor Šalat ustvrdio je o tematskom broju Croatice da je “teorijski kapital o promatranom razdoblju hrvatskoga pjesništva ovim brojem uvećan do neslućenih razmjera. Bilo je o njemu dosta specijaliziranih, pa i sintetskih tekstova, no sada smo dobili praktički knjigu koja svojom cjelinom i poliperspektivnošću u velikoj mjeri artikulira i sintetizira zadnjih tridesetak godina hrvatske poezije”, rekao je Šalat i zaključio: “To je uistinu velik dar svim zainteresiranima za puno bolje razumijevanje svega što nam se u poeziji i teoriji o njoj događa zadnjih desetljeća te pravi znanstveni, urednički i organizacijski pothvat.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. srpanj 2024 17:57