20 godina Hrvatskog društva pisaca

Visković: ‘Razlozi masovnog napuštanja DHK bile su estetske i svjetonazorske razlike, a povod napad na Sibilu Petlevsku‘

Zoran Milanović i Zoran Ferić
 

 Darko Tomas/
Na obilježavanju obljetnice sudjelovao je i predsjednik RH Zoran Milanović

Svečana proslava 20. godišnjice Hrvatskog društva pisaca (HPD), za kojeg je rečeno da je jedna je od vodećih umjetničkih udruga u Hrvatskoj, održana je u srijedu navečer u Zagrebu, a na svečanosti je sudjelovao i predsjednik države Zoran Milanović.

Udruga pridonosi kvaliteti, živosti i raznolikosti kulturnog života Grada Zagreba i Republike Hrvatske, te promovira ponajbolju hrvatsku književnost u regiji i svijetu, rečeno je.

Predsjednik Zoran Ferić kazao je da je HPD tijekom dvadeset godina radilo vrlo agilno i postalo nezaobilazno za sve koji se žele baviti književnošću.

Nije moguće nabrojati sve projekte, ali dovoljno je reći da ima 355 članica i članova, da izdaje pet časopisa i organizira tri međunarodna festivala, kazao je Ferić i dodao da je Društvo nastalo iz "želje da se ostvari sve dobro što postoji u nama samima".

image

Zoran Milanović i Zoran Ferić

Darko Tomas/
image

Dražen Katunarić, Zoran Milanović i Zdravko Zima.

Darko Tomas/

Zaželio je u budućnosti tolerantnije odnose, dosta dobre volje prema drugima i osjećaj za zajedničko dobro.

Pozdravljajući nazočne u Zagrebačkom kazalištu mladih, prvi predsjednik HPD-a Velimir Visković kazao je da je osnivanjem Društvo okupilo književnike srednje i mlađe generacije. Razlozi masovnog napuštanja Društva hrvatskih književnika bile su estetske i svjetonazorske razlike te, kako je kazao, povlađivanje političkoj desnici, a povod grubi napad na pjesnikinju Sibilu Petlevsku. Dodao je da su svi poslovi na podizanju Društva bili volonterski.

image

Zoran Milanović

Darko Tomas/
image

Ivica Poljicak, Zoran Milanovic, Zdravko Zima i Sonja Manojlovic.

Darko Tomas/

O razvoju suradnje DHP sa sestrinskim udrugama izvan Hrvatske govorio je bivši predsjednik Nikica Petković.

Na svečanosti je sudjelovao i predsjednik Republike Zoran Milanović koji je zaželio sve dobro i Društvu i da im se "osmjehne i koji euro" jer "ne može sve biti na volonterskoj bazi".

Individualaca većih od pisaca nema. Drago mi je da postoje ovakvi napori, da se dajete za nešto gdje naknade, nagrade i novaca nema, u Hrvatskoj u kojoj je, što se volonterstva tiče, sebično društvo.

Pozvao je i ministarstvo i gradski ured da podupru Društvo.

Svečanosti je nazočio i predsjednik Hrvatskog društva književnika Zlatko Krilić, za čijeg mandata dvije književne udruge, rečeno je, dobro surađuju.

image

Nikola Petković, Velimir Visković i Zoran Ferić

Darko Tomas/

U sklopu svečanosti poeziju su čitali Sonja Manojlović, Miloš Đurđević, Dražen Katunarić, Dorta Jagić, Goran Čolakhodžić, Andrijana Kos-Lajtman, Darija Žilić, Martina Vidaić, a uz glazbenu pratnju poeziju su interpretirali, Vedran Ružić i Nikola Petković, Zrinka Posavec te Rade Šerbedžija i Zapadni kolodvor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:49