OBLJETNICA ROĐENJA

Vlado Gotovac danas bi imao 90 godina: Njemu u čast traje trodnevni festival u Zagrebu

Simona Gotovac
 Damjan Tadic/Cropix
Ovogodišnji je, 11. Festival Zagreb, grad poezije u cijelosti posvećen Gotovcu, a održava se pod naslovom “Znakovi za Vladu Gotovca”

U petak 18. rujna navršilo se 90 godina od rođenja velikog hrvatskog političara, pjesnika, esejista, filozofa i nenadmašnoga govornika Vlade Gotovca. Tim povodom ovogodišnji je, jedanaesti Festival Zagreb, grad poezije u cijelosti posvećen njemu, pod naslovom “Znakovi za Vladu Gotovca”, koji aludira na šestu knjigu sabranih djela Vlade Gotovca "Znakovi za Hrvatsku", koja sadrži njegove političke članke i govore do 1994. godine.

image
Boris Svrtan
Damjan Tadic/Cropix

Manifestacija je počela u petak a traje do nedjelje. Raznovrstan program otpočeo je u petak Muzeju za umjetnost i obrt otvaranjem festivala na kojem su prikazani fragmenti filma Bogdana Žižića “Vlado Gotovac Moj slučaj” te je tom prigodom bio pušten i fragment radijskog razgovora koji je s Gotovcem bio vodio Zlatko Madžar.

Sudjelovali su Rade Šerbedžija, Ozren Grabarić, Dijana Vidušin, Dinka Vuković, Nikša Marinović, Gotovčeva kći Ana Gotovac, Bogdan Žižić, Goran Matović i vokalni ansambl Antiphonus. Nakon toga organizirana je i virtualna šetnja stanom Vlade Gotovca.

image
10.09.99. vlado gotovac na press konferenciji u varazzdinu snimio danko putar za desk

U subotu je u Matici hrvatskoj održan susret “Znakovi za Hrvatsku” na kojem su sudjelovali Stipe Botica, Ana Gotovac, Zlatko Madžar i Goran Matović.

Klavirsku skladbu “Za Vladu” iz 2001. godine Mladena Tarbuka izveo je Vladimir Krpan, a priređena je i izložba “Gotovčev likovni krug”, koja prezentira djela umjetnika što ih je Vlado Gotovac imao u svom domu i radnom prostoru, te one umjetnike o kojima je najviše pisao u esejima, pjesmama ili ih navodio u govorima, kao što su Ferdinand Kulmer, Edo Murtić, Ksenija Kantoci, Šime Vulas, Raul Goldoni, Miljenko Stančić, Nives Kavurić Kurtović i drugi… Odabir i likovni postav potpisuje Iva Körbler.

image
Boris Svrtan
Damjan Tadic/Cropix

Posebno je najavljeno izvođenje monodrame “Moj slučaj” u režiji i izvedbi Borisa Svrtana na Markovu trgu, ispred Hrvatskog sabora, a u sklopu Festivala u nedjelju 20. rujna u 20 sati na Trećem programu Hrvatskog radija najavljeno je i emitiranje snimke “Između trenutka i vječnosti” gostovanja Vlade Gotovca u emisiji Klasična večer zagrebačkih šišmiša od 16. travnja 2000.

image
Boris Svrtan
Damjan Tadic/Cropix


- Gotovac je živio sudbinu Ujevića, iščupanog u oluji koju je nadvikao – napisao je organizator Festivala glumac Goran Matović. - Oba su pjesnika odrasla u bliskom okružju, Tin je rodom iz Vrgorca, Gotovac iz Imotskog, a najveći dio života proveli su u Zagrebu – dodao je Matović objasnivši da program festivala Zagreb, grad poezije spajaju grad i pjesnika, jer "bez pjesnika nema ni gradova".

Vlado Gotovac rođen je 18. rujna 1930. godine u Imotskom, a umro je 7. prosinca 2000. u Rimu.

image
Zagreb, 190920.
Trg svetog Marka.
Moj slucaj monodrama po knjizi Vlade Gotovca, izvodi je Boris Svrtan pred Saborom RH. Melodramu je posjetilia Simona Gotovac supurgua Vlade Gotovca.
Na fotografiji: Boris Svrtan, Simona Gotovac.
Foto: Damjan Tadic/CROPIX
Damjan Tadic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:05