PRVI HRVATSKI WEB DUĆAN KNJIGA

Za Krležu i Orhana Pamuka 1350 kuna, a za Majera 25.000

Zagreb, 191010.Vlaska 72 b, Drazen Dabic vlasnik bibliofil.hr, online prodaje rjetkih i potpisanih knjiga.Foto: Damir Krajac / CROPIX
 Damir Krajač / CROPIX
Trenutno se nudi oko pet tisuća naslova, među kojima su kapitalna izdanja Krleže, Kiša, Marinkovića, ali i svjetskih faca kao što su Carver, Kundera, Pamuk, Johnny Cash, Patti Smith i Cave

Omiljena poslovna maštarija onih koji vole knjige jest ta da će jednog dana otvoriti knjižaru antikvarijat ili izdavati knjige do kojih im je stalo. Dražen Dabić, dugogodišnji direktor i dobri duh Profil Megastorea, odlučio je svoju dugogodišnju strast pretvoriti u pravi posao, pa je prošli tjedan pokrenuo www.bibliofil.hr, prvu hrvatsku online knjižaru specijaliziranu za prodaju knjiga s potpisom autora, prvih i rijetkih izdanja, starije periodike, autograma, potopisa, dokumenata i memorabilija koje je sakupljao gotovo cijeli život.

Naslovi za fanove

- Nikad nisam želio biti direktor nego knjižar i kad sam shvatio da mi se knjige pretvaraju u brojke, bilo mi je jasno da nešto moram mijenjati - objašnjava Dabić koji je nakon odlaska iz Profila odbio i pozive drugih hrvatskih knjižara te se posvetio naslovima zanimljivim kolekcionarima i fanovima. Na njegovoj virtualnoj knjižari trenutno se nudi oko pet tisuća naslova, među kojima su kapitalna izdanja književnosti ovih prostora s potpisima autora kao što su Krleža, Kiš, Marinković, Davičo, ali i svjetske književnosti, među kojima su, potpisana izdanja Carvera, Kundere, Pamuka, Doris Lessing, Rushdieja, Eca, ali i Johnnya Casha, Patti Smith i Nicka Cavea.

Pionirski posao

Cijene se kreću od nekoliko stotina pa sve do nekoliko tisuća kuna. Na zapadnim tržištima prodaja takvih izdanja dobro je uhodan posao.

- Možda je idealan primjer nedavno objavljena “Slobode” Jonathana Franzena. Vrijednost prvog izdanja s potpisom trenutno je procijenjena na dvjesto dolara. Za godinu dana to izdanje bit će dvostruko skuplje. Nekoć su promocije bile rijetkost, autori su uglavnom pisali posvete jedni drugima nerijetko pri tome ispisujući male eseje. Sad se do potpisanih izdanja lakše dolazi, ali je i dalje mnogo onih koji su spremni izdvojiti veću svotu novca, pogotovo kad su u pitanju važni i poznati autori. Nekome kome je stalo do književnosti i autora, jasno je da knjige uz potpis dobiju i sasvim novu dimenziju - objašnjava Dabić.

Cijene formira prateći svjetska tržišta, nabavnu cijenu, očuvanost, rijetkost izdanja, a presudno je i to koliko je neki autor učestalo potpisivao svoja izdanja.

- U našem kontekstu to je još uvijek pionirski posao, možda sam neke naslove precijenio, neke podcijenio. Vidjet ćemo reakcije - dodaje.

Traženi autori

Zasad najbolje prolaze domaći autori, pa su tako u prvih nekoliko dana prvo prodalo “Ognjište” Mile Budaka, Krležine “Balade Petrice Kerempuha”, zatim prvo izdanje “Ježeve kućice” Branka Ćopića, komplet Jergovićevih knjiga, ali i rijetki primjerak zbirke “Mentalni ranjenik” Satana Panonskog.

- Na Zapadu je Salingerova prva izdanja s potpisom nemoguće nabaviti ispod 50 ili 60 tisuća dolara. Utječu i nagrade. Nobelova gotovo udvostruči dotadašnju cijenu, posebno za one autore koji baš i nisu skloni promocijama, poput Herte Müller. Za prva izdanja nobelovca Johna Steinbecka morate izdvojiti od 40 do 65 tisuća dolara. Kod nas se izuzetno limitirano izdanje “Ex Ponta” Ive Andrića prodaje za sedam tisuća kuna - kaže Dabić, koji sa strašću priča o svakom naslovu.

Kako je kolekcionaru rastati se od knjiga?

- Sad mi je to posao. Ima knjiga od kojih se ne bih odvojio, ali prelomio sam da mi to više nije samo hobi, nego i posao i da moram, ma kako mi drage bile, prepustiti ih nekom drugom kolekcionaru.

1. Vjekoslav Majer, Zbirka poezije, 25 tisuća kuna

Neobjavljeni rukopis, zbirka poezije književnika Vjekoslava

Majera. Pisano u Beču 1934. na njemačkom jeziku.

2. Pablo Neruda, Navegaciones Y Regresos, 17,500 kuna

Prvo izdanje s potpisom autora i posvetom kolegi. Jako rijetko.

3. Hrvatska enciklopedija I-V, Mate Ujević i drugi, 16,500 kn

Gotovo cijela naklada petog toma uništena je, a sačuvano je par primjeraka.

Moguće je kupiti i nove naslove Ivane Simić Bodrožić, Miljenka Jergovića, Ante Tomića, Predraga Lucića, Drage Glamuzine, Roberta Perišića, zatim Frakturinih autora Mirka Kovača, Filipa Davida, Daše Drndić, Andrewa Keena... Njihove knjige koštaju isto kao i u drugim knjižarama, ali ih preko bibliofila dobivate s potpisom autora.- Uvjeren sam da od nekoliko tisuća ljudi koji su kupili knjigu Ivane Simić Bodrožić, njih pedeset bi htjelo imati knjigu s njenim potpisom. Na Zapadu autori sad mahom potpisuju samo nova izdanja. Prate i oni cijenu knjige i jasno im je da njihov potpis znatno diže cijenu. Prva izdanja Iana McEwana koštaju stotinjak dolara, a s potpisom i do tri tisuće dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 00:22