Dalibor Šimpraga

Zbirka priča ‘Izvještaj o generaciji‘: Likovi u srednjim godinama kao ‘prepisani iz života‘

Dalibor Šimpraga

 Privatni arhiv
U nakladi Durieuxa izašla nova knjiga pisca i urednika koji je nezaobilazan status na književnoj sceni stekao romanom ‘Anastasia‘

Nakladnik Durieux objavio je novu knjigu pisca i urednika Dalibora Šimprage "Izvještaj o generaciji".

Kako navode, u knjizi "Šimpraga donosi fresku osobnih izbora, sudbina i karakternih putanja više desetaka likova u tzv. srednjim godinama, do te mjere neposredno uvjerljivo kao da su 'prepisani iz života'. Priče se dojmljivo grade prema zajedničkom nacrtu prikaza jedne generacije, slično kao svojedobno u autorovoj prvoj knjizi 'Kavice Andreja Puplina', serijalu pisanom u zagrebačkom slengu. Samo sad mnogo godina kasnije. Priče su podjednako tople, ali u 'Izvještaju' je pripovijedanje na prvi pogled stilski neobilježeno, jednocrtno referiranje o ljudima kao tipovima".

image

Naslovnica nove knjige priča Dalibora Šimprage

Durieux

Nezaobilazan status na književnoj sceni Šimpraga je, navode dalje u Durieuxu, stekao romanom "Anastasia", objavljenim 2007. godine, koji je u izboru žirija tada novouspostavljene nagrade tportala bio proglašen romanom godine. "Šimpragina praknjiga 'Kavice Andreja Puplina', kolekcija antologijskih priča prevedenih na brojne jezike, prema mnogim kritičarima bila je i ostala ogledni primjer novog realizma, odnosno tzv. stvarnosne proze. Ovaj drugi 'generation report' iz 2021. i od pisca oko pedesete, kao da je napisan s blagom melankolijom, ma koliko koloriran i duhovit, veseo bio. Je li to veliki kabare ili zamalo epitaf, suma jedne generacije i njezine epohe, na čitaocima je da procijene", dodaje nakladnik.

Dalibor Šimpraga (1969.) radi kao urednik u Jutarnjem listu. Za priču "Sretan čovjek" iz ove zbirke dobio je nagradu Slavko Kolar za satiru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:16