TREVOR NOAH

"Zločin rođenjem", romansirana autobiografija slavnog američkog televizijskog voditelja

naslovnica knjige ”Zločin rođenjem”
 Josip
Noahova je majka crnkinja iz plemena Xhosa, a otac bijeli Švicarac, odrasta u doba apartheida u Južnoafričkoj Republici

"Zločin rođenjem", romansirana autobiografija slavnog američkog televizijskog voditelja, stand-up komičara i glumca Trevora Noe u kojoj opisuje svoje odrastanje u aparthejdom podijeljenom Johannesburgu osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća, ovih je dana objavljen i u hrvatskom prijevodu (Borna Karanušić, Disput).


Poseban put Trevora Noe od južnoafričkog aparthejda do ureda The Daily Showa započeo je zločinom: njegovim rođenjem, jer majka mu je crnkinja iz plemena Xhosa, a otac bijeli Švicarac. Rodio se u doba 1980ih kad je rasno miješanje bilo kažnjivo s pet godina zatvora. Živi dokaz nesmotrenosti roditelja, Trevor je najranije godine svog života uglavnom proveo u kući, sputan radikalnim i često bizarnim mjerama koje je njegova majka poduzimala da ga sačuva od zla rasizma i segregacija. Nakon pada aparthejda, oslobođeni od tiranske vladavine bijelaca, Trevor i njegova majka krenuli su u veliku pustolovinu, živeći otvoreno i slobodno.


"Zločin rođenjem" priča je o nestašnom djetetu koje izrasta u nemirnog mladića koji pokušava naći svoje mjesto u svijetu u kojem nikada nije trebao postojati. To je također priča o njegovu odnosu s neustrašivom, buntovnom i gorljivo religioznom majkom – njegovom suigračicom, ženom odlučnom da sina spasi od siromaštva i nasilja. Ovdje okupljene priče smiješne su i dramatične. Bez obzira jede li gusjenice za večeru u teškim vremenima, je li izbačen iz automobila u pokretu tijekom pokušaja otmice ili pokušava li naprosto preživjeti zamke srednje škole, Trevor svoj svijet osvjetljava pronicljivom duhovitošću i nepokolebljivim poštenjem.

Njegove priče tvore dirljiv i naoko smiješan portret dječaka koji je odrastao u opasnim vremenima, naoružan samo izoštrenim smislom za humor i majčinom nekonvencionalnom, bezuvjetnom ljubavi.
"Zločin rođenjem" nije samo uznemirujući prikaz odrastanja u Južnoj Africi pod aparthejdom, nego i ljubavno pismo autorovoj izvanrednoj majci.

Trevor Noah kao dijete crnkinje i bijelca se kao dijete i mladić teško uklapao u johanesburške rasom definirane zajednice. Ipak, autor opušteno i humoristički pripovijeda o tome kako je naučio izlaziti nakraj s nasilništvom…
Svoje životno obrazovanje često pripisuje učenju drugih jezika i kultura, ali i strogom kršćanskom odgoju i poznavanju Biblije. Noah uz engleski govori jezike afrikaans, zulu, xhosa, tswana, tsonga i nešto njemačkog.
Kao komičar i radijski voditelj karijeru započinje već s osamnaest godina, s vremenom postaje glavno lice južnoafričke stand-up komedije. Od 2011. živi u Americi, gdje 2015. nasljeđuje Jona Stewarta i postaje voditelj kultne satirično-informativne TV-emisije The Daily Show, koju vodi i danas, gotovo svakodnevno otvarajući medijski prostor za crnačku umjetnost i crnački aktivizam u Americi. Među Noinim samostalnim stand-up specijalima ističu se Trevor Noah: Lost in Translation (2015), Trevor Noah: Afraid of the Dark (2017) i Trevor Noah: Son of Patricia (2018). Autor je memoarske knjige Born a Crime: stories from a South African childhood (2016).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. veljača 2024 09:29