VAŽNA I DANAS

KOJA AKADEMSKA KNJIGA JE NAJUTJECAJNIJA U POVIJESTI? Pobjedu odnijela knjiga koja je promijenila način na koji mislimo o svemu!

 AP

Monumentalno djelo Charlesa Darwina Podrijetlo vrsta proglašeno je najutjecajnijom akademskom knjigom u povijesti, prenosi Guardian .

Prije mjesec dana grupa stručnih izdavača i knjižničara objavila je listu od 20 knjiga najvažnijih akademskih knjiga u povodu inauguralnog "Tjedna akademskih knjiga" te ostavila javnosti da svojim glasanjem odabere onu za koju misle da je najviše utjecala na ljudski rod i svijet oko nas.

Podrijetlo vrsta odnijelo je premoćnu pobjedu s čak 26 posto glasova javnosti - na drugom mjestu završio je Komunistički manifest Karla Marxa, dok je treće mjesto pripalo Sabranim djelima Williama Shakespearea. Na četvrtom mjestu je Platonova Republika, a prvih pet zatvara Kritika čistog uma Immanuela Kanta.

Objavljeno 1859. godine, Porijeklo vrsta upoznalo je svijet s konceptom prirodne selekcije kao glavnim mehanizmom evolucije. Profesor Andrew Prescott sa Sveučilišta u Glasgowu ovu knjigu je titulirao kao "savršen primjer zašto su akademske knjige važne". “Darwin je pomoću pažljivog promatranja svijeta oko nas, oplemenjenog dugoročnim i detaljnim promišljanjem, stvorio knjigu koja je promijenila način na koji mislimo o svemu - ne samo prirodnom svijetu, nego i religiji, povijesti i društvu" - dodao je profesor Prescott.

Treba primijetiti kako su glasovi javnosti (uglavnom britanske, pretpostavljamo, budući da je riječ o anketi tamošnjih izdavača) vrlo pravilno raspoređeni između više žanrova kada je u pitanju prvih pet - Od prirodnih znanosti, preko političko-ekonomskog manifesta, do dramaturgije i filozofije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:16